אמיר רוזנבלום, עידן ש.נ.י: "הריבית הגבוהה מהווה חרב פיפיות למשקיעים"

תגובות בכירי נדל"ן להחלטה להותיר את הריבית על כנה

 

 
תגובות בכירי נדלן להחלטה להותיר את שער הריבית על כנו / צילום: Dreamstimeתגובות בכירי נדלן להחלטה להותיר את שער הריבית על כנו / צילום: Dreamstime
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/01/2025

רוני מזרחי, יו"ר ובעלי קבוצת מזרחי ובניו: "נתוני שוק המשכנאות ונתוני הכלכלן הראשי במשרד האוצר מהימים האחרונים, המצביעים על תדלוק מספר העסקות בשוק הדיור ותדלוק רמות המחירים, מלמדים על כשלון תפיסת נגיד בנק ישראל ששער ריבית גבוה ירסן את הפעילות בשוק. אדרבה: הוא דווקא גורם לאי וודאות ולתדלוק רמות המחירים".

אדריכלית מיכל שרבט, בעלת משרד אדריכלים המתמחה במגדלים, עירוב שימושים והתחדשות עירונית: "קיים כאן אפקט ברור של ביצה ותרנגולת. מחד גיסא יש מחסור קריטי בהיצע, מה שגורם לעליות מחירים. מצד שני, נגיד בנק ישראל, במקום לטפל בבעיה, סבור שיבלום הביקושים על ידי ריבית גבוהה. רק גידול משמעותי בהיצע ובמיוחד מימוש זכויות קרקע לבניית מגדלים באזור הביקוש, יצנן את השוק".

צאלה רוזנבלום-עמור, מנכ"ל"ית קבוצת מ.אביב: "אני מוטרדת במיוחד מהעובדה שביד אחת הנגיד מנסה לכאורה לשמור על יציבות השוק, אולם ביד השנייה הריבית הגבוהה מייצרת בעייה של ממש הן לקבלנים שנטלו מימון והן לנוטלי המשכנתאות שכורעים תחת נטל ההחזר. חייבים למצוא לכך פתרון ויפה שעה אחת קודם".

אמיר רוזנבלום, יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן ש.נ.י: "הריבית הגבוהה מהווה חרב פיפיות למשקיעים, קל וחומר אם נוסיף לכך את העלאת המע"מ בעוד אחוז לפחות , הארכת היראת השעה למס רכישה מוגדל בסך 8 אחוזים וכן מס היסף בשיעור 3 אחוזים על מכירת דירה. כל אלה יבריחו את המשקיעים לשדות  זרים וייצא שכרה של המדינה בהפסדה".

ליאור לייבל, מנהל מרחב צפון באלדר משכנתאות: "בנק ישראל החליט להותיר את הריבית על כנה, והיא ממשיכה לעמוד על 4.5%. זוהי בדיוק שנה מאז הפעם האחרונה שבה הוחלט על שינוי, אז הריבית הופחתה מ-4.75% ל-4.5%. בזמן שבנקים מרכזיים ברחבי העולם נקטו בצעדים להקלת המדיניות המוניטרית, בנק ישראל שמר על שיעור קבוע במהלך השנה האחרונה במטרה לשמור על יציבות בשווקים הפיננסיים. ההחלטה התקבלה לאחר שבתחזיות הקודמות, בנק ישראל העריך את השפעות המלחמה כקשות, במיוחד לאור ההנחה שמלחמה בעצימות גבוהה עשויה להימשך עד לשנת 2025, והעלה את האפשרות להעלאת הריבית. כיום, התחזיות מעודדות יותר, בעיקר בזכות השיפור במצב הביטחוני, ומצביעות על כך שבסוף השנה עשויה להתאפשר ירידת ריבית.

"היכולת של בנק ישראל להוריד את הריבית בעתיד תלויה בעיקר באינפלציה, הנמצאת הרבה מעל היעד המיועד, וצפויה להתמתן באופן משמעותי בהמשך השנה. בתחזית האחרונה, בנק ישראל צפה שהאינפלציה תגיע ל-3.2% בסוף הרבעון השלישי, אך כעת מרבית התחזיות מצביעות על התכנסות סביב 2.5%, דבר שעשוי להוביל להורדת ריבית בקרוב. נתון נוסף המעודד הוא התחזקות השקל, שהפך לאחד המטבעות המובילים בעולם, כאשר שערו עומד על 3.66 שקל לדולר. בנוסף, פרמיית הסיכון של ישראל (CDS) ירדה מרמת שיא של 190 נקודות בסיס לרמה מתונה של 120 נקודות בסיס".

דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן: "החלטת נגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית על רמה של 4.5% מובנת לאור העובדה שקצב האינפלציה השנתית עומד כיום על 3.4%, שזה כמעט חצי אחוז מעל הרף שהגדיר בנק ישראל וזאת עוד לפני שבאו לידי ביטוי עליית המע"מ וגל ההתייקרויות האחרון שכלל את מרבית הענפים במשק. קצב האינפלציה הגבוה יחסית והריבית הגבוהה בשוק מקשים ומכבידים הן על היזמים והן על משקי הבית ורוכשי הדירות. למרות זאת, להערכתנו, השארת הריבית על כנה לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים, שמעוגן בביקושים גבוהים מקרב זוגות צעירים, תושבי חוץ ומשקיעים. למרות זאת, אנחנו בהחלט מצפים ומקווים להורדת ריבית הדרגתית בהמשך השנה כדי לתמוך בהתאוששות של העסקים ולעודד השקעות לאחר מעל שנה של מלחמה וכדי להקל על משקי הבית וציבור משלמי המשכנתאות".

x