אפשר בהחלט לומר שהשוק מרגיש את הטלטלות, וזה בא לידי ביטוי בתנודות שאנו רואים ב- S&P 500 ונאסד"ק. מערך הנתונים של השבוע כולל עדכונים כלכליים מכריעים כמו סקר משרות פנויות ומחזור עבודה של נובמבר, נתוני שירותי ISM של דצמבר, ודו"ח משכורות חוץ-חקלאיות – ומיותר לומר שכל הנתונים האלה משפיעים על מצבי הרוח בשוק. ואכן, תשואת האג"ח הממשלתי בארצות הברית ל-10 שנים עומדת על 4.67%, מה שמדגיש את הלחץ המתמשך בשווקים כשבאופן מיוחד ניתן לראות שמניות הטכנולוגיה נחלשו.
מדד הנסדאק באינטרוול תוך יומי 7 ינואר 2025. מקור TradingView
מבחינת הנתונים שפורסמו, הדו"ח האחרון של סקר מחזור משרות פתוחות ותעסוקה של הלשכה לסטטיסטיקה מציג תמונה מורכבת של שוק העבודה. מספר המשרות עלו מעבר לתחזית הכלכלנים שעמד על 7.70 מיליון, אך גיוס העובדים ירד ב-125,000 ל-5.269 מיליון, הנתונים הללו מצביעים על ירידה בביקוש לעבודה. למרות שהפדרל ריזרב הוריד לאחרונה את הריבית, קבע את הרף שלו בין 4.25% ל-4.50%, והביע אמון בחוסן הכלכלי של ארצות הברית, הנתונים החדשים הללו עשויים להשפיע על החלטות הריבית העתידיות שלו.
חשוב לציין שתמונת המצב של שוק העבודה מהווה מדד לבריאות כלכלית רחבה יותר. ככל שגיוס עובדים מואט, הפדרל ריזרב עשוי להיות זהיר יותר בהורדות הריבית בהמשך וזה משהו שבהחלט משפיע על התנודתיות בשווקים. המשקיעים עוקבים בקפידה אחר הנתונים הכלכליים שמתפרסמים משום ששינויים במצב התעסוקה בארצות הברית מאותתים למשקיעים לעתים קרובות גם על הזדמנויות צמיחה כלכליות רחבות יותר או לחילופין, על מגבלות ושניהם בסופו של דבר משפיעים על אסטרטגיות השקעה ואף על המדיניות.
התמונה הגדולה יותר: אפקט האדווה של שוק העבודה
בינתיים, המדיניות הכלכלית שממשל טראמפ מציע כוללת שינויים בהטלת מכסים והפחתת מסים, מה שבדומה לנתונים כלכליים שמתפרסמים, גם למדיניות המתוכננת של טראמפ יש כוח לייצר שינויים ולעורר שוב את האינפלציה ולהשפיע על גישת הריבית של הפדרל ריזרב. הפחתת ריבית ב-2025 כבר נמצאת בתוכנית של הפד וזה מרמז על כיוון של מדיניות יונית. כידוע, נותרו כשבועיים עד להשבעתו של טראמפ, והאיומים סביב תוכניות המכסים שלו כבר גרמו ללחץ במערכת המסחר העולמית, כמו גם לאי ודאות לגבי מסלול האינפלציה והריביות. למעשה, כתוצאה מחוסר הבהירות לגבי התוכניות של טראמפ, חלק מהחברות החלו להעלות הזמנות מראש, לחפש ספקים חדשים ולנהל משא ומתן מחדש על חוזים, מה שיצר עלייה ביבוא ושיבושים בשרשרת האספקה.
המשקיעים עשויים לקחת בחשבון את ההשפעה שיש לנתוני שוק העבודה על מגזרים שרגישים לשינויים בתעסוקה. כלומר, כשיש האטה בגידול בעבודה, תעשיות הנשענות על הוצאות צרכנים ודיור עלולות למצוא עצמן מתמודדות עם אתגרים, זאת בנוסף על כך שזה גם יכול להשפיע על סנטימנט השוק ועל גישות ההשקעה של המשקיעים בחודשים הקרובים.
בנוסף, פורסם מדד שירותי ה-ISM שהגיע לרמה יציבה של 54.1, מה שמרמז על צמיחה במגזר. למה המדד כה חשוב? כי מדובר במדד שהוא אחד מהאינדיקטורים המובילים של בריאות הכלכלה. מדד גבוה עשוי להצביע על כלכלה בריאה ועל צמיחה, ואילו מדד נמוך עשוי להצביע על האטה או משבר כלכלי. מכאן, שהמדד הזה מספק מידע חשוב על כיוון הכלכלה והם משפיעים על המדיניות המוניטרית ושוקי ההון. למשל, אם ה-ISM Manufacturing PMI יורד באופן משמעותי אל מתחת ל-50, זה עשוי להדאיג משקיעים ולגרום לציפיות למיתון או האטה בצמיחה. לעומת זאת, עלייה במדד מאותתת על צמיחה כלכלית ותעודד אופטימיות בשווקים.
גם נתונים האלה עוררו ספקולציות לגבי הפדרל ריזרב שעשוי להתאפק עם הורדות הריבית בהמשך, וזעזעו את אמון המשקיעים, במיוחד בתחומים שרגישים לריבית כמו טכנולוגיה. כאמור, תשואת האג"ח הממשלתית בארה"ב ל-10 שנים טיפסה ל-4.677%, והטילה צל על סקטורים כמו פיננסים, נדל"ן וטכנולוגיה, שירדו ב-0.8%. אפילו ענקיות התעשייה לא היו חסינות: אנבידיה ירדה ב-2.6% וטסלה ירדה ב-2.9% בגלל הורדת דירוג.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.