שער הדולר לאן? האם יש "יד מכוונת" בשוק המט"ח המקומי?

יכולתו המובהקת של הדולר-שקל להישאר בתחום הדשדוש הגדול, מאז תחילת 2024, מוכיחה כמה התחום הזה מוגן פיננסית •• מחכים לראות איך נבנה ה"יום שאחרי", כאשר בחו"ל הדולר עומד לפני החלטה דומה במהותה לזו שראינו במניות

 

 
הדולר לאן? / תמונה: Dreamstimeהדולר לאן? / תמונה: Dreamstime
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/02/2025

יורו ודולר גלובלי: יהיה זה יומרני ממני לומר משהו חכם במיוחד על התוצאה הסופית של המהלך הנוכחי בדולר הגלובלי, ובהשלכה, ביורו-דולר. כפי שתראו מטה, היורו עומד במבחן הקלאסי ביותר שיש, אחרי פריצה של מהלך מגמתי ארוך: בדיקה מאשרת של אותה פריצה. במקרה הזה, העניין כולו כרוך בקומפלקס הכללי של שוקי ההון בארה"ב. מי שקרא את הסקירה על המניות ראה שם גם את הדילמה הגדולה של המדד הקובע: S&P500.

האיום הכולל של פסגה משולשת, הכולל את הדחייה מטה של יום שישי האחרון, משתלב בתמונה הכוללת של חולשה בנכסי ה-RiskOn (מניות, סחורות, ביטקוין, וכו...) ואפשרות חיוב בקומפלקס ה-RiskOff (אג"ח ממשלתי קצר, דולר, זהב, וכו...). לכן, הכול קשור, וזו האמת. אבל, מי שעובד טכנית יודע שעלינו, כטכנאים, להתרכז בדבר עיקרי אחד והוא המחיר של הנכס. וזה מה שתראו בניתוח הפרטני מטה.

פונדמנטלית, היחס ארה"ב-אירופה לא השתנה הרבה גם כאשר מגיע הנשיא החדש טראמפ: עקב הפעילות המוניטארית והפיסקאלית האדירה של ממשל ביידן, ישנה עדיין כמות כסף גדולה שעדיין מריצה את הצריכה, ואת הצמיחה. ולמרות שנתוני התמ"ג האחרונים לא היו טובים, בלשון המעטה, מדברים עדיין על יותר מ-2.5% בארה"ב מול 1%-0% במדינות אירופה השונות כאשר גרמניה וצרפת הולכות ומתדרדרות.

מה גם, שבניגוד לרצון המתמשך להיכנס לחוב גדל והולך בארה"ב, המדיניות הפיסקאלית של מדינות אירופה נכנסת עכשיו לתקופה של צמצום ומיתון. מספיק לראות את חוסר היציבות בממשלות ובאריג החברתי של המדינות שנחשבו עד כה לקטרים של צמיחה. מן הסיבות האלו בלבד נאמר שהגיוני לראות את היורו קרוב לאזור ה-1:1 יותר מאשר קרוב לאזור ה-1:1.2. כאמור, מבט טכני מפורט מטה יבהיר את הטווח הקצר טוב יותר...

עבור הדולר-שקל נאמר: באמת הופתעתי. כאשר הובהר שעסקת החטופים יוצאת לדרך ושאנו נמצאים במצב של הפסקת אש מעשית גם בצפון, גם בדרום, ובהשלכה עם כל ה-Proxies של ראש התמנון האיראני, הייתי די בטוח שהדולר-שקל אכן ישבור מטה את הדשדוש העצום שנבנה מאז תחילת 2024. וכפי שניתן לראות מטה, זה לא קרה. על כך השערות והנחות רבות אבל חייבים לומר שיש, לדעתי, גם יד מכוונת פיננסית באי יכולת המטבע לחדור את הגבול התחתון של הדשדוש.

כפי שכבר כתבתי פעמים רבות, בגלל אורכו הרב, הדשדוש הזה בנה לעצמו כמויות עצומות של פקודות קטיעת הפסד משני צידי הגבול: העליון והתחתון. לכן, רק אירוע שלא ניתן לעצור אותו על ידי מסחר מתוחכם ישנה כאן את המאזן ויכריח את מימוש אותן פקודות קטיעת הפסד. האירוע של עסקת החטופים, כמה שהיא משמחת ומורידה את פרמיית הסיכון שלנו, עדיין לא הייתה ברמה הזו של קריטיות.

רמה בהתבטאה ביחס ביקוש-היצע שעדיין היה ניתן לטפל בו. וכך, 3.53-3.55 עמדה איתן והמחיר הצליח לחזור לחלק הבא מעלה בדשדוש הגדול: 3.60. יתר על כן, לאור העובדה שמדיניות המכסים האלימה של טראמפ יכולה להביא למהומה גדולה בשוקי המניות הגלובליים, ועל ידי כך לעלייה בדולר העולמי דרך מנגנון אינפלציה מרימה ראש, כאשר מדיניות המכסים הזו מביאה לעלייה במתיחות הגיאו-פוליטית בין ארה"ב וסין ומדינות אחרות, כאשר אותו דולר גלובלי בהחלט יכול להתחזק במידה וכל ה-RiskOn כולו יפתח במגמה יורדת, ועכשיו שיש כבר גם מחשבות נוגות על ה"יום שאחרי", נראה שהגבול התחתון של הדשדוש שוב בטוח. לפחות לטווח הקצר.

 

ועכשיו נראה את הגרפים בפירוט:



(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

EURUSD

כמו שכתבתי לעיל, היורו-דולר עשה מעשה טכני קלאסי למדי: פריצה של קוו המגמה היורד הגדול, עצירה סביב 1.055, וירידה לבדיקה של אותה פריצה, כאשר הוא עומד כרגע באזור הפריצה שהינו גם אזור הממוצע הנע 20. כל זה כדי לומר: הצלחת הבדיקה תכוון אתנו לחשוב שלפנינו שינוי מגמה משמעותי כלפי מעלה. כישלונה, יכוון אותנו לנמוך האחרון: 1.02 בואכה השוויון: 1:1 (יורו אחד לדולר). קשה לדעת מה יהיה אבל אנו נדע את התוצאה ואת ההחלטה ממש בקרוב. לכן, אין הרבה מה להרחיב על כך חוץ מלומר: מבחינת המסחר הקצר במטבע הזה יש לנו עכשיו גבולות גזרה ברורים מאוד: סטופ לחיוביים סביב 1.02-1.01 וסטופ לשליליים סביב 1.055-1.060.

 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

USDILS

לא אחדש לכם שהאירוע המדיני-בטחוני החשוב ביותר בימים אלו היא נסיעתו של ראש הממשלה שלנו לפגוש את נשיא ארה"ב החדש. תמונת המצב הצבאית-טקטית ברורה כרגע ועומדת על בסיס של הפסקה מתודית (קוראים לזה הפסקת אש...) המהווה בסיס להמשך. אותו המשך הכולל נושאים הקשורים לאיראן ועד עזה, ללבנון ועד מצרים, ולטורקיה ועד סעודיה. יש באמת הרבה נושאים לדבר עליהם.

שוק ההון הישראלי לקח גם הוא פסק זמן מן האופטימיות האדירה שהייתה בו עד כה. זה התבטא במניות (ירידות אחרונות) וזה מתבטא בדולר-שקל שעדיין נשאר בתחום הדשדוש הגדול (3.85-3.53). האם נדע הכול אחרי שראש הממשלה יחזור? בוודאי שלא. אבל טראמפ אינו ידוע כמי שיודע להסתיר הרבה זמן את רצונותיו וכוונותיו. לכן, תוך כמה שבועות אנו נדע, בגדול, את קווי המתאר של אותו "יום שאחרי" מפורסם. זה שנקבע מחדש, בימים אלו, אחרי החלפת השלטון בארה"ב.

כוחות רבים פועלים על הדולר הגלובלי (בעיקר הריבית-אינפלציה-תשואות אג"ח). אבל, כמו שראינו מאז תחילת אירועי הרפורמה המשפטית, לא תמיד חייבת להיות קיימת הקורלציה בין הדולר המקומי שלנו לזה הכללי. לדעתי, הזירה המקומית תקבע הרבה יותר, ונדע שהשתנה משהו דרמטי באסטרטגיה הישראלית, או כלפי ישראל, כאשר הדולר שלנו אכן יעבור את אחד הגבולות של אותו דשדוש ענק.

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x