כשאנחנו פוגשים את תמיר הרשקוביץ, סמנכ"ל, מנהל אגף ההשקעות באיילון ביטוח, לראיון, אי אפשר שלא להתייחס אל "הפיל שבחדר". כל שכן כשהפיל הוא לא אחר מאשר נשיא ארצות הברית.
הממשל החדש בארה"ב בראשות הנשיא טראמפ, הקורא תיגר על קנדה, מקסיקו וסין, מערער את מאזני הכוחות העולמיים, שגם כך תלויים על בלימה. וכשארצות הברית פותחת חזיתות מול העולם, השווקים מתכווצים. ואנחנו הרי מגיעים מהצד של השווקים.
תמיר הרשקוביץ דווקא די רגוע. "אל תשכחו מה שטראמפ אמר – 'ישראל איתי'", הוא מזכיר לנו. לא שכחנו. אבל... זה לא עלול לשמש נגדנו בסוף? כמו חרב פיפיות...
זה לא אומר שאם ארה"ב תתרסק, אז גם אנחנו?
הרשקוביץ אומר שלא. הוא מסביר זאת בכמה עקרונות יסוד: "קודם כל אנחנו במקום טוב מאוד. מרגע שהנשיא טראמפ אומר שישראל איתו, זה פותח פתח לחברות אמריקאיות להשקיע בישראל, וזה יכול להשפיע לטובה על התמורות הפיננסיות וגם על ההשקעות הריאליות בישראל.
"דבר נוסף וחשוב הוא שטראמפ במהותו, מאוד 'מונחה שווקים'. הוא מוטרד מנושא השווקים, ואם הוא יראה שהחחלטות שלו – כמו למשל הטלות המכסים – מערערות את השווקים ומובילות לירידות שערים, הוא יעצור את זה. זו גם הסיבה לכך שהוא ניצח בבחירות – ההצלחה שלו מבוססת על בעיית יוקר המחייה בארה"ב. הוא ער לכך שצריך להוריד מחירים".
הרשקוביץ מבין לא מעט בשווקים. הוא בעל תואר ראשון ושני בכלכלה ומנהל, חבר בחוג לכלכלה של אוניברסיטת בר אילן, וכל הקריירה שלו נוסכת סביב ניהול השקעות. הוא מנהל השקעות מזה 21 שנים, ולפני כשלוש שנים הוא מונה לתפקידו הנוכחי הבכיר - סמנכ"ל, מנהל אגף ההשקעות באיילון ביטוח. מאז הוא כבר הספיק לבצע לא מעט שינויים באגף, ולהצעיד אותו מספר צעדים קדימה.
"עת כניסתי לתפקיד ביצענו שינויי כוח אדם ותהליכי עבודה בכל התחומים, והעצמנו את היתרונות שלנו בניהול השקעות חד ודינמי בדגש על השווקים הסחירים", הרשקוביץ אומר. "חיזקנו את מחלקת המחקר שלנו באנליסטים מהשורה הראשונה בענף. במסגרת פעילות האשראי של האגף הקמנו תחום חדש העוסק במתן משכנתאות הפוכות בנוסף מיקדנו את תחום האשראי העסקי שלנו למתן הלוואות לחברות ציבוריות גדולות ויציבות תוך העמדת בטוחות".
מה זיהית כדבר העיקרי שהצריך שינוי?
"מה שהיה חסר באגף ההשקעות, לתפיסתי, זה עניין המיקוד - הסטה של היתרונות היחסיים. איילון היא גוף בסדר גודל בינוני. אנחנו לא יכולים להתחרות בסך הנכסים של גופי הענק, שמנהלים 300 מיליון שקל, אז היינו צריכים לחזק את היתרון היחסי שלנו כדי לנצח. והיתרון שלנו היא האפשרות להיות זריזים וגמישים. זה אחד המיקודים שיצרתי עם כניסתי לתפקיד.להיות מהירים במקומות שבהם גופים שמנהלים 300 ו-400 מיליארד שקל, לא יכולים לזוז.. לדוגמה, פוזיציות משמעותיות בקונצרני בישראל, דבר שגוף גדול מאוד לא יכול לעשות, על חשבון אג"ח מדינת ישראל"
כמה כסף אתם מנהלים היום?
"סך הנכסים באיילון ביטוח הם פחות מ-20 מיליארד שקלים. סך נכסי העמיתים הם כ-5.5 מיליארד שקל וכל היתר הם נכסי הבית – נכסי נוסטרו לטובת הביטוח, שיושבים אל מול ההתחייבויות של החברה".
שנת 2024 הייתה שנה של מנהלי ההשקעות
אם מתמקדים בעולם ההשקעות, שנת 2024, לדברי הרשוקביץ, הייתה "שנה של מנהלי ההשקעות".
"זו הייתה שנה שבה מנהלי השקעות גמישים ומיומנים הובילו את התשואות תוך שימוש בגמישות ניהולית. במהלך השנה ראינו שונות גדולה בין הגיאוגרפיות, הסקטורים והמניות. כל רבעון היה שונה מזה שלפניו".
איך אתם רואים את הצמיחה וההתאוששות הכלכלית הישראלית ב-2025 ?
"על פי תחזיות בנק ישראל, ישראל תצמח ב 4% בשנת 2025, המשמעות היא שישראל היא מהכלכלות בעלות הצמיחה הגבוהה ביותר בעולם המערבי. בשנת 2025, הצמיחה תבוא לידי ביטוי בהתאוששות נוספת של הצרכן ובעיקר של הייצוא המקומי בדגש על התעשיות הביטחוניות וייצוא שירותי הייטק".
קצה הקרחון של חזרת הון פיננסי וריאלי אל המשק והבורסה
מה לגבי השקעות בישראל? בשנה האחרונה ראינו שהשוק הישראלי עלה ב כ- 30% . האם אתה עדיין סבור שיש הזדמנויות בשוק המקומי?
"אנו רואים את שווקי ההון בישראל אטרקטיביים להשקעה לשנים הקרובות, מהסיבות הבאות:
"שינוי בסיכון מדינת ישראל - אנו סבורים שבחודשים האחרונים הוסרו סיכונים אסטרטגיים מעל ישראל בכל הגזרות לרבות מול איראן מה שצפוי להוביל להמשך ירידת פרמיית הסיכון על הבורסה בישראל. בחירת טראמפ מצוינת לישראל והסכם נורמליזציה מול סעודיה קרוב מאוד.
"תמחור יחסי של סקטורים וצפי לגידול ברווחים. זה מה שיניע את השווקים בישראל ב2025, אנו צפויים לראות תוצאות מצוינות לסקטור הבנקים, הביטוח, הנדל"ן והתעשיות הביטחוניות.
"תנאים פיננסים - לאחר שיא האינפלציה של המחזור הכללי הנוכחי אנו נראה ירידה בסביבת האינפלציה תוך התמתנות משמעותית של כל הסעיפים שהתייקרו כתוצאה מהמלחמה.
שלושה מסלולי כחול-לבן טהורים לאלו המעוניינים להשקיע ישירות בישראל
"לטעמי אנו עדים לקצה הקרחון של חזרת הון פיננסי וריאלי אל המשק והבורסה. וחשוב לי להדגיש שאנחנו עושים ולא רק מדברים - איילון מחזיקה את שיעור מניות ישראל הגבוה אל מול קבוצת התחרות שלנו (50%). בנוסף, השקנו שלושה מסלולי כחול-לבן טהורים לאלו המעוניינים להשקיע ישירות בישראל ולקבל השקעה סחירה, מפוזרת וללא מט"ח כלשהו".
לפי דירוג FUNDER פוליסת החיסכון איילון במסלול כללי נמצאת במקום הראשון בשנה חולפת. מה היו המהלכים המשמעותיים שביצעתם שהובילו לכך?
"המהלכים הגדולים שעשינו השנה באגף ההשקעות באיילון היו: מהלך משמעותי של הגדלת ההשקעות שלנו בישראל, הן במניות והן באג"ח קונצרני, לאחר חשיפת יתר לחו"ל בכלל, ולארה"ב בפרט. לאחר חשיפה טכנולוגית משמעותית, במחצית הראשונה של השנה עברנו לסקטורים 'ישראלים טהורים' כגון בנקים וחברות ביטוח.בכל השנתיים האחרונות בחרנו להתמקד בקונצרני ישראלי על פני אג"ח מדינה, החלטה לא מובנת מאליה, ומתאגרת לביצוע, אך לאור הגמישות שלנו הצלחנו לבצע.
ובהיבט המט״ח - דולר שקל, לפני כחצי שנה החלטנו להפחית משמעותית את חשיפת המט"ח שלנו לרמה הנמוכה בתעשייה".
מהן המגמות העולמיות המשמעותיות שחשוב לשים להן לב?
"חשוב להבין שישנה מגמה עולמית של מעבר מהשקעות אקטיביות לפסיביות, בעוד ההשקעות בעולם משאירות את הכסף בתוך הגיאוגרפיה. בישראל המגמה היא מנכסים אקטיביים בישראל לנכסים פסיביות בחו״ל. חשוב לציין שהיציאה לחו״ל אינה חדשה אך יציאה מסיבית כזאת לא ראינו מעולם".
הכוח עובר ממנהלי ההשקעות ליועצים/סוכני הביטוח וללקוחות
לדבריו של הרשקוביץ, מי שמוביל את המגמה הוא מסלול מחקה S&P 500. "כ-180 מיליארד שקל נעו למסלולים האלה בשנה וחצי האחרונות, ויש לכך שתי השפעות: מצד החוסך - משקיע במדד אמריקאי, דולרי, עם הטיה טכנולוגית מובהקת. ללקוח הישראלי יש הכנסות בשקלים, הוצאות בשקלים והתחייבויות בשקלים, ועל כן יש לקחת בחשבון את כל המשמעויות של העברה מסיבית של חסכונות למדד הזה.
"ההשפעה השנייה היא מצד שוק ניהול הכסף (השוק המוסדי). פה הדרמה הגדולה - הכוח עובר ממנהלי ההשקעות ליועצים/סוכני הביטוח וללקוחות. לאט לאט לגופים המוסדיים יש פחות כסף לממן ולהשקיע בפרויקטים בחברות ישראליות. חברים, אם אנחנו לא נשקיע בעצמנו מי ישקיע? היועץ הפנסיוני וסוכן הביטוח חייבים לזכור - עם כוח גדול מגיעה אחריות גדולה - ועל כן יש להציף את כל אלו ללקוח לפני העברת נתחים גדולים מהפנסיה שלו לחו"ל".
כ-70% מהמכירות של חברות ה-S&P 500 הן לתוך ארה״ב
לשאלתנו - האם מדד ה-S&P 500 יקר, משיב הרשקוביץ שהמדד נסחר ברמות מכפילים של 24, וזאת בתמחור של גידול בריווחיות של 15% בשנת 2025. "לא זול", הוא אומר ומוסיף, "אנחנו רואים זינוק בפיריון בארה״ב בעיקר בעקבות שיפורים טכנולוגים. אנחנו לא רואים מגמה דומה באירופה ובסין, במקביל לאחר שנה של התכווצות ברווחים ובהכנסות אנו רואים ציפיות של גידול ברווחים של כ 7.5% ביורוסטוקס 600.
"למרות החולשה בפעילות הכלכלית באירופה וסין, כ-70% מהמכירות של חברות ה-S&P 500 הן לתוך ארה״ב כך שהבדלנות האמריקאית ממשיכה. המדד הפך להיות מדד של חברות ענק. יש 8 חברות מעל טריליון דולר בעולם, 7 מתוכן בארה"ב. לסיכום, המדד יקר. והוא יהיה יקר יותר בשנה הקרובה".
איך אתה רואה את ההזדמנויות בשוק ההשקעות הגלובלי?
"ראשית חשוב להבין ממה מורכב המדד לפני שמשקיעים בו. האם המדד רוי במניות טכנולוגיה, תעשייה, בנקים , נדל״ן וכו.
"כשאנחנו בוחנים את האטרקטיביות של שווקי המניות כיום חשוב לבחון ארבעה אלמנטים:
הראשון, רווחיות החברות אל מול התמחור המגולם בשווקים. בשווקים מובילים בעולם - הצפי הוא לגידול של כ-15% ברווחי חברות ה-S&P 500 בשנת 2025, וגידול של כ-7.5% בחברות הסטוק 600 באירופה. זאת לאחר שנה של התכווצות ברווחים ובהכנסות.
האלמנט השני, לדברי הרשקוביץ, הם התנאים הפיננסיים: "ירידה בסביבת האינפלציה וירידה בסביבת הריבית". האלמנט השלישי הוא הנזילות: "השווקים רוויים בעודף מזומן אדיר, יש יותר מידי כסף על מעט מידי נכסים".
"האלמנט הרביעי והאחרון הוא 'הנעלם הגדול' – מה יהיה היקף מלחמת הסחר שטראמפ יכריז בחודשים הקרובים".
לא לצבוע את כל ההשקעות האלטרנטיביות בצבע אחד
מהי האסטרטגיה בהשקעות לא סחירות באיילון? מה דעתך על קרנות השקעה ונכסים אלטרנטיביים בכלל?
"ראשית, אל לנו לצבוע את כל ההשקעות האלטרנטיביות/הלא סחירות בצבע אחד. אנחנו ממשיכים להשקיע בשני אפיקי אשראי לחברות ולמשכנתאות. בכל הקשור לקרנות השקעה PE, אני יכול לומר, לאור הניסיון הרב שיש לי, שקיים קושי גדול לקרנות הללו להכות את האפיקים הסחירים, ובנוסף, מדובר בהיקף הוצאות דמי ניהול משמעותיים למשקיע".