תחזית למדד המחירים לצרכן בינואר שיפורסם ביום שישי

התחזית למדד ינואר - עלייה של 0.6% בהשפעת העלאת המע"מ והתייקרויות יזומות מצד הממשלה

 

 
סקירת מאקרו שבועית לידר שוקי הון / תמונה: Dreamstimeסקירת מאקרו שבועית לידר שוקי הון / תמונה: Dreamstime
 

יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
09/02/2025

סקירת מאקרו שבועית לידר שוקי הון - להלן עיקרי הסקירה:

הסקטור העסקי בישראל מציג שיפור בפעילות, לצד גידול בלחצי האינפלציה בטווח הקצר.

שוק העבודה בארה"ב נותר יציב וחזק יחסית, אך מופיעים סימנים להתקררות הדרגתית.

תחזית למדד ינואר: עלייה של 0.6% בהשפעת העלאת המע"מ והתייקרויות יזומות מצד הממשלה.


מאקרו ישראל

התחזקות בפעילות העסקית לצד ציפיות להמשך עליות מחירים בטווח הקצר

על פי סקר מגמות בסקטור העסקי, רמת הפעילות במשק רשמה עלייה במהלך חודש ינואר, עם מאזן נטו של 21.75, בהשוואה ל- 18.65 בחודש דצמבר. מדובר ברמה הגבוהה ביותר מאז פרוץ המלחמה ונמוכה במעט מהשיא שנרשם בספטמבר 2023, אז עמד הרכיב על 23.23. רכיב הציפיות בנוגע לפעילות העסקית בחודש הבא ירד במעט, אך ייתכן שהדבר משקף מגמה עונתית. במקביל, רכיב הציפיות בנוגע לשינוי בתעסוקה נותר יציב ברמה גבוהה יחסית.

 


 

בגזרת האינפלציה, מרבית העסקים מדווחים על צפי לעליות מחירים במהלך חודש פברואר, עם מאזן נטו חיובי וגבוה בענפי התעשייה, המסחר והשירותים. רמה זו נחשבת גבוהה יחסית לסקרי ינואר לשנים קודמות, למעט שנת 2022, שהתאפיינה ביציאה ממשבר הקורונה (ראה גרף). יתכן שהעלייה בציפיות האינפלציוניות בטווח הקצר עדיין נובעת מהשפעת העלאת המע"מ, כאשר חלק מהעסקים טרם עדכנו את מחירי המוצרים והשירותים בתחילת השנה. במקביל, ייתכן שמדובר גם באפקט "ביקוש כבוש" הנובע מהתאוששות כלכלית עם סיום הלחימה. עם זאת, במבט לשנה קדימה, ציפיות האינפלציה רשמו ירידה קלה, ועתה עומדות על 2.85%, בהשוואה ל- 2.87% לפני חודש ול- 3.2% באוקטובר 2024.

 


 

עם זאת, הנתונים מצביעים על לחצי מחירים בטווח הקצר, אשר עלולים להוביל לעליית מדדים משמעותית ברבעון הראשון של השנה. התחזית הנוכחית מצביעה על עלייה של 0.6% במדד המחירים לצרכן בינואר, לצד עלייה מצטברת של 1.2% במהלך שלושת החודשים הקרובים. עם זאת, הציפייה היא להתמתנות הדרגתית של האינפלציה במהלך הרבעון השני.

התמתנות בקצב עליית השכר, אך השפעת אפקט הבסיס נותרת משמעותית

בחודש דצמבר, השכר הממוצע רשם עלייה שנתית של 4% (נומינלית). קצב הגידול מתון יותר בהשוואה לחודשים הקודמים, אך יש להביא בחשבון את השפעת אפקט הבסיס – בדצמבר 2023 נרשם נתון שכר גבוה במיוחד, בשל הירידה החדה במספר המועסקים עם פרוץ המלחמה, אשר תרמה לעלייה טכנית בשכר הממוצע.

מאקרו חו"ל

ארה"ב: נתוני תעסוקה חיוביים אך מעורבים, אי- ודאות מוניטרית נמשכת

נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש ינואר הצביעו על מגמות חיוביות, אם כי לא חד-משמעיות. נוספו 143 אלף מועסקים, נמוך מצפי השוק שעמד על 175 אלף, אך במקביל עודכנו כלפי מעלה אומדני התעסוקה של החודשיים הקודמים ב- 100 אלף משרות נוספות. שיעור האבטלה ירד ל- 4.0% מ- 4.1%, תוך עלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה.

השכר השעתי רשם עלייה של 0.5% בחודש האחרון, מה שהאיץ את קצב הצמיחה השנתי ל- 4.1% (בהשוואה ל- 3.9% הקודם). עם זאת, מדדי תעסוקה נוספים הציגו חולשה מסוימת – נרשם גידול במספר דורשי העבודה החדשים וירידה של 7% במספר המשרות הפנויות. במגזר העסקי, מדד מנהלי הרכש בתעשייה (ISM) עלה ל- 50.9 נקודות, לראשונה לאחר 27 חודשים של התכווצות, דבר המעיד על התרחבות קלה. לעומת זאת, מדד ISM לענפי השירותים נחלש מעט ל- 52.8, אך עדיין משקף צמיחה בסקטור זה .

מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נחלש בפברואר, בעוד שציפיות האינפלציה לשנה הקרובה עלו ל- 4.3% מ- 3.3%. לנוכח שוק עבודה שנותר יציב יחסית ואי-הוודאות הפוליטית בנוגע למדיניותו העתידית של דונלד טראמפ, הבנק הפדרלי אינו צפוי למהר להפחית את הריבית בעת הנוכחית.

אירופה: אינפלציה יציבה עם צפי להתמתנות

באירופה, אינפלציית הליבה נותרה יציבה ברמה של 2.7%, כאשר מחירי השירותים ממשיכים לעלות בשיעור של 4.0% בשנה. עם זאת, התחזיות מצביעות על התמתנות האינפלציה בטווח הקרוב, בעיקר לנוכח החולשה הכלכלית הכללית והירידה בלחצי השכר.

במגזר הצרכני, המכירות הקמעונאיות רשמו ירידה של 0.2% בחודש דצמבר, לאחר קיפאון בנובמבר, מה שמחזק את הסימנים להאטה כלכלית בגוש האירו.

 


 

נתוני מאקרו מרכזיים הצפויים להתפרסם בישראל השבוע

שני : נתוני התקציב לחודש ינואר, כאשר צפוי גידול חד במיוחד בהכנסות ממסים, בעיקר ממס דיבידנדים.

שלישי: פרסום מדד אמון הצרכנים לחודש ינואר.

חמישי: נתוני סחר חוץ לחודש ינואר ועסקאות נדל"ן לחודש דצמבר.

שישי: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר. התחזיות שלנו מצביעות על עלייה של 0.6% - בטווח העליון של תחזיות השוק (המוערכות סביב 0.5%). הצפי כולל עלייה של 1.5% במחירי המזון, 0.3% במחירי הדיור, התייקרות במחירי המים, החשמל והארנונה, וכן השפעה רחבה של העלאת המע"מ.

בארה"ב:

רביעי: CPI ינואר.

שישי: המסחר הקמעונאי והייצור התעשייתי (ינואר).

x