זה מה שנדרש היום כדי להצליח בשווקים המשתנים

השווקים מנווטים בין שינויים חדים הנובעים ממכסים, טכנולוגיות AI והתפתחויות גיאופוליטיות. המשקיעים המצליחים הם אלה שמסוגלים לצפות מגמות, להסתגל במהירות ולתכנן כמה צעדים קדימה

 

 
סקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstimeסקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
10/02/2025

סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה-10.2

השוק כיום מזכיר משחק שחמט חופשי הנערך בווייסנהאוס, גרמניה, שבו הכלים בשורת הפתיחה מסודרים באקראי, מה שמחייב את השחקנים לקבל החלטות אסטרטגיות בזמן אמת. בדומה לכך, השווקים מנווטים בין שינויים חדים הנובעים ממכסים, טכנולוגיות AI והתפתחויות גיאופוליטיות. כמו בשחמט, המשקיעים המצליחים הם אלה שמסוגלים לצפות מגמות, להסתגל במהירות ולתכנן כמה צעדים קדימה.

למרות התנודתיות, מדדי S&P 500 ו-Stoxx 600 נסחרים קרוב לשיא כל הזמנים, כשהסנטימנט החיובי משקף את עוצמת הכלכלה האמריקאית ואת הדוחות הפיננסיים החזקים של החברות. עד כה, 74% מחברות ה-S&P 500 שדיווחו על תוצאות הרווח לרבעון הרביעי עקפו את התחזיות. השבוע, 6% מחברות ה-S&P 500 ו-16% מחברות ה-Stoxx 600 צפויות לפרסם תוצאות.

במקביל, טראמפ צפוי להכריז על מכסים בגובה 25% על ייבוא פלדה ואלומיניום, ואילו סין הודיעה על מכסים בתגובה על ייבוא פחם, גז טבעי נוזלי (LNG), נפט גולמי, מכונות חקלאיות, רכבים ומינרלים קריטיים. הדבר הוביל לעלייה חדה במחירי הזהב בשל ביקוש לנכסים בטוחים.

השווקים יעקבו גם אחר פסגת הבינה המלאכותית בפריז, המתקיימת בימים הקרובים, במיוחד לאחר הרעש שעוררה DeepSeek. בנוסף, הבחירות הקרובות בגרמניה צפויות להשפיע על סנטימנט המשקיעים בגוש האירו.

ארה"ב: נתוני האינפלציה חוזרים למוקד

לאחר פרסום נתוני שוק העבודה בשבוע שעבר, תשומת הלב חוזרת השבוע לאינפלציה. ביום רביעי יפורסמו נתוני מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש ינואר, אשר צפויים להציג תמונה מעורבת.

השאלה המרכזית היא האם העלייה השנתית במדד הכללי שנמשכה מאז ספטמבר (2.9% בדצמבר) נבלמה, והאם הירידה במדד הליבה מ-3.3% ל-3.2% נמשכה גם החודש. התחזיות מצביעות על יציבות במדד הכללי וירידה קלה במדד הליבה ל-3.1%.

כמו כן, לשכת הסטטיסטיקה של העבודה בארה"ב (BLS) צפויה לעדכן את גורמי העונתיות שלה, דבר שלעיתים משנה את מגמות האינפלציה לטווח הקצר. ביום חמישי יתפרסמו נתוני מדד המחירים ליצרן (PPI), והיום יפורסם סקר ציפיות הצרכנים של הניו יורק פד בנוגע לאינפלציה. ביום שישי, נתוני המכירות הקמעונאיות יספקו אינדיקציה לבריאות הצרכנים האמריקאים.

מסקנה: נתוני האינפלציה עשויים להצביע על מגמת התמתנות מסוימת, אך הרמות האבסולוטיות עדיין גבוהות מהיעד של הפד (2%), ולכן לא צפויים קיצוצי ריבית משמעותיים בקרוב.

גוש האירו: כלכלה בקיפאון

פרסום נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי ביום שישי יהיה האירוע המרכזי השבוע, אך רוב ההתמקדות תופנה להשפעת המתיחות סביב המכסים על הכלכלה האירופית.

הנתונים הראשוניים הראו כי הכלכלה בגוש האירו קפאה ברבעון הרביעי של 2024 (0.0% מול ציפייה לצמיחה של 0.1% רבעונית), מה שמגביר את החששות כי ההתאוששות הצפויה עלולה להתעכב עוד יותר. יש לציין כי שנתיים רצופות של התכווצות כלכלית בגרמניה מכבידות באופן משמעותי על הכלכלה האירופית כולה.

ביום שישי יתפרסמו גם נתוני התעסוקה בגוש האירו, כאשר נצפתה עלייה באבטלה ל-6.3% בדצמבר (לעומת 6.2% בנובמבר), סימן לכך שהשוק החזק מתחיל להיחלש.

היום יפורסמו נתוני אמון המשקיעים של Sentix, וביום חמישי יתפרסמו נתוני הייצור התעשייתי של דצמבר. נתוני החודשים האחרונים הראו עלייה חודשית של 0.2% באוקטובר ונובמבר, אך במונחים שנתיים, הצמיחה בתעשייה נותרה שלילית מאז מאי 2023, מה שמדגיש את חולשת הסקטור היצרני.

מסקנה: הכלכלה בגוש האירו ממשיכה לדשדש זה שנתיים, בעיקר בשל עלויות אנרגיה גבוהות. היחלשות שוק העבודה יחד עם מתיחות סחר עלולה להכביד עוד יותר על הכלכלה האירופית.

בריטניה: האטה בצמיחה הכלכלית

על רקע האטה כלכלית, עלייה באבטלה והאטה באינפלציית השירותים בדצמבר, בנק אנגליה (BoE) הפחית את הריבית ב-25 נקודות בסיס ל-4.5% בשבוע שעבר, כצפוי. 

בכך, ה-BoE שמר על גישתו ההדרגתית וצמצם את מגבלות המדיניות בתגובה לנתונים הכלכליים המאכזבים. ‏

ביום חמישי יפורסמו נתוני מאקרו מקיפים לחודש דצמבר וכן נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי (Q4), אשר עשויים לאשש את החלטת הבנק המרכזי. בעוד נתוני התעשייה והייצור צפויים להצביע על חולשה, מדד השירותים ונתוני הבנייה עשויים להציג תמונה חיובית יותר. בתוך כך, צפויה התעניינות רבה בהשפעת השקעות פרטיות וצריכה פרטית כגורמים מניעים לצמיחה כלכלית.

מסקנה: הנתונים השבוע צפויים להראות כי הכלכלה הבריטית הייתה חלשה בסוף השנה שעברה,  ויאשרו את נאותות הפחתת הריבית.

בריטניה: האטה בקצב הצמיחה  

על רקע האטה בצמיחה הכלכלית, עלייה באבטלה ואינפלציה נמוכה מהצפוי במגזר השירותים בדצמבר, בנק אנגליה (BoE) הפחית את הריבית המרכזית ב-25 נקודות בסיס ל-4.5% בשבוע שעבר, כצפוי. הבנק שמר על גישה מדורגת והפחית את ההגבלות המוניטריות בתגובה לנתונים הכלכליים המאכזבים.  

ביום חמישי הקרוב יפורסמו נתוני מאקרו נרחבים לחודש דצמבר, לצד נתוני התמ"ג לרבעון הרביעי (Q4) שעשויים לאמת את עמדת הבנק המרכזי. נתוני הייצור התעשייתי והמפעלי של דצמבר צפויים להראות חולשה, אף שביציבות מסוימת ברמה נמוכה. לעומת זאת, מדדי השירותים והתפוקה בענף הבנייה עשויים להציג תמונה חיובית יותר.  

במסגרת נתוני התמ"ג לרבעון הרביעי, יהיה מעניין לבחון אם ההשקעות הפרטיות והצריכה הפרטית נותרו הכוחות המניעים העיקריים של הצמיחה הכלכלית.  

מסקנה: נתוני המאקרו שיתפרסמו השבוע צפויים להראות שהכלכלה הבריטית נחלשה בסוף השנה שעברה, מה שיחזק את ההצדקה להפחתת הריבית על ידי בנק אנגליה.  

הודו: בדיקת דופק כלכלית

השבוע יפורסמו מספר נתונים כלכליים מרכזיים לכלכלת הודו, כולל מדד המחירים לצרכן (CPI) ומדד המחירים הסיטונאי (WPI). מדד ה-CPI צפוי לרדת ל-4.6% בינואר, לעומת 5.2% בחודש הקודם.  

הבנק המרכזי של הודו (RBI) ביצע בשבוע שעבר הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס ל-6.25%, לראשונה מזה חמש שנים, מתוך ציפייה לבלימת האינפלציה. ה-RBI ימשיך לעקוב אחר מגמות האינפלציה והתאמתן ליעדי הבנק, תוך ניסיון לעודד צמיחה כלכלית.  

לפי נגיד ה-RBI, הדינמיקה בין הצמיחה לאינפלציה מעניקה מרחב תמרון להמשך תמיכה בכלכלה דרך מדיניות מוניטרית מרחיבה. הביקוש הכפרי משתפר, אך הצריכה העירונית נותרה חלשה. במקביל, הממשלה הציגה הפחתות מס משמעותיות בתקציב לשנת 2025–2026 במטרה לעודד צריכה בקרב מעמד הביניים העירוני.  

כמו כן, נתוני הייצור התעשייתי ויצוא ינואר יספקו תובנות לגבי מצב המגזר היצרני, שהיה החלש ביותר השנה עקב האטה בביקוש המקומי.  

מסקנה: המדיניות הפיסקלית והמוניטרית בהודו פועלות יחד להמרצת הביקוש המקומי. עם זאת, פיחות במטבע המקומי עקב מכירות של משקיעים מוסדיים זרים (FII) נותר סיכון משמעותי לכלכלה.

x