
מי שמסתכל על הגרף השנתי של הקרנות הנסקרות כאן רואה שחודש פברואר מתחלק לשני חלקים: עד ה-19-02 ומאז. העניין הוא שהעליות היפות שהיו עד ה-19 לחודש הספיקו כדי לתת לנו תוצאה חודשית מצוינת נוספת, למרות הירידות של המשך החודש והלאה. 4 מבין הקרנות הניבו תשואה גבוהה יותר מהממוצע, כאשר הקרן של אי-בי-אי הצליחה להוביל גם חודשית וגם מתחילת השנה.
בנוסף לתשואות היפות והחיוביות ראינו גם רוב מוחלט (7 מתוך ה-9) של קרנות אשר הצליחו להגדיל את הונן. חלקית, בגלל העלייה בנכסי התיק וחלקית עקב גיוסים. וכמו שתראו בהמשך, הורגש מאוד ההבדל בין החצי הראשון של החודש לחלק השני שלו, על ידי עלייה משמעותית של התנודתיות (סטיית התקן) בכל הקרנות. בסה"כ, היה זה חודש טוב אשר תוצאותיו הסופיות אינן מצביעות על ה"דרמה זוטא" שקרתה בחלק המסיים שלו.
למרות התחושה שחודש מרץ והלאה יהיו חודשים קשים יותר, אציין כאן שוב: השוק הישראלי נמצא בביצועי יתר מדהימים ביחס לחברו האמריקאי כך שאין לצפות לקריסה או משהו חמור. מה גם שיש רק 30% מניות, ולא יותר, בקרנות האלו...
תשואות הקרנות
כאמור, חודש פברואר היה חודש נהדר תשואתית. הקרן הטובה ביותר הגיעה מבית אי-בי-אי, עם תשואה של 1.52%, מול ממוצע טבלה של 0.99%, כאשר ישנן 4 קרנות מעל הממוצע הזה (אי-בי-אי, מגדל, פסטרנק, קסם) וכאשר כל אלו הניבו מעל ה-1% החודש. זה בהחלט משהו, אם עושים השלכה שנתית... הקרן הגרועה ביותר מגיעה אלינו מבית הראל, עם 0.40% בלבד. אציין שגם מתחילת השנה הקרן של אי-בי-אי מובילה עם 4%, מול ממוצע של 2.63%, כאשר מגדל עומדת לא רחוק, עם 3.57%.
שנתית, פסטרנק-שהם עדיין נמצאת בראש הדברים, עם תשואה מדהימה למדי של 16.90%, למרות כל ההלוך ושוב שראינו בשנה האחרונה. כל זה מול ממוצע של 13.72%, דהיינו יותר מ-3% הפרש מן הממוצע. לבסוף אין מה לומר: מגדל מצטיינת בטווחים הארוכים יותר. גם בשנתיים אחרוה (31.69% מול 27.76%) וגם בשלוש שנים אחורה (21.67% מול 18.16%) היא מובילה בצורה אסרטיבית בהחלט. כאמור, מהחודש הבא נראה איך המובילות של עכשיו יתנהלו מול זמנים קשים קצת יותר...
הנה גרפים של התקופות המתועדות בטבלה:
נתוני הקרנות והחשיפות
כבר הזכרתי את העניין של ההון המנוהל שגדל ב-7 קרנות וירד ב-2. במיוחד נציין את הגידולים היפים בקרנות של פסטרנק שהם (8.94%), מגדל (3.63%) והראל אייל (3.12%). חלק מן העליות האלו מגובות על ידי תשואות מצוינות וחלקן קצת פחות... בכל אופן, ילין לפידות ואלטשולר שחם אבדו קצת הון וזה אומר שהיו בהן פדיונות גדולים כי שווי הנכסים עלה החודש. דמי הניהול לא השתנו כאשר הקרן היקרה ביותר נשארה זו של אי-בי-אי (האם נסלח לה עקב ההובלה?) ואציין כאן במיוחד את מה שקרה בסטיות התקן: חודש שבו עולים ב-27.27% בסטייה (ילין לפידות) הוא חודש מיוחד בהחלט.
נכון שלא אצל כולן עלו כל כך הרבה בסטייה, אבל בכולן עלו, עם רוב לעלייה הדו-ספרתית. מה קרה? כאמור, לחודש הזה היו שתי תקופות: עד ה-19 ואחריו. לכן, השינוי הזה, והירידות של סוף פברואר 2025, גרמו להתפרצות נתון התנודתיות כאן. בנושא החשיפות אציין כמה דברים קטנים בלבד: אין ממש שוני בין החשופה ביותר למניות (ילין לפידות – 29.71%) מול זו עם הכי פחות חשופה (אלטשולר שחם – 27.29%) לכן, נאמר כך: ראשית, הבחירות הספציפיות חשובות וקובעות מאוד בחלק המנייתי. שנית, כאשר יש פער גדול באג"ח (אלטשולר שחם – 72.63% מול 48.34% בילין לפידות) זה בהחלת משנה הרבה... לבסוף, אין כאן משהו דרמטי בחשיפה לחו"ל (מט"ח) כאשר הקרן של הראל עומדת עם המקסימום (13.23%). פרט אחרון זה מעביר את המסר שמנהלי הקרנות האלו עדיין מתמחים במקומי, וזה היה לטובתם לאחרונה.
לסיכום נאמר:
לקראת המשך השנה, שיהיה כנראה הרבה פחות חיובי, אנו שמחים להביא לכם עוד חודש נהדר בתשואות ואף בהון המנוהל. יש לציין שהמנעד בין הטובה ביותר (אי-בי-אי – 1.52% והראל אייל – 0.40%) גדול מאוד ומשקף את השוני בגישה ההשקעתית של מנהלי הקרנות. דבר שקצת נעלם ממוחם של המשקיעים החושבים שכאשר משקיעים ב-30-70 מקבלים "בערך" אותו דבר. השינויים בתשואות יכולים להיות משמעותיים במיוחד, כאשר השוק עוברים מפאזה A לפאזה B וזה בדיוק מה שקרה בחודש פברואר 2025. מתח וחרדה לקראת ההמשך...
כמו כל חודש נאמר מחדש:
הבה נרחיב במקצת על הכללים שעל פיהם אנו החלטנו על אוסף הקרנות הספציפי. ראשית, נציין שאנו עוסקים במעקב אחרי הקרנות האלו, קרנות ה-30-70, מאז נובמבר 2021, עם השינויים שצייננו מעלה, והנה ההיגיון לשואלים על כללי הבחירה:
1) דרגנו את החברות המנהלות על פי היקף הנכסים הגדול ביותר בקרנות מסורתיות.
2) בחרנו קרן אחת מכל חברה, בקטגוריה עד 30% מניות באג״ח כללי בארץ.
3) הקרן הייתה צריכה להיות עם וותק של לפחות שנה, כאשר רצוי יותר משנתיים.
4) ניהול התיק בקרן הוא "נטו" של 30-70, ולא כעוקב תיק בנקאי, או אחר.
5) אנו מנסים לעקוב אחרי קרנות עם מעל 100 מיליון שקלים בהון המנוהל.
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]