תחום אבטחת סייבר מתפתח מהר יותר כמעט מכל מגזר אחר בערך כמו שהתקפות הסייבר משתכללות מדי שנה. חברות ועסקים נעשים תלויים יותר ויותר בתשתית דיגיטלית מה שהופך את עניין האבטחה לדבר הכרחי ולא מותרות. למעשה, חברות נותנות עדיפות לנושא האבטחה גם במצבי שפל כי זה משהו שחברות ועסקים לא יכולים להרשות לעצמם לקצץ בו הוצאות. אחרי הכל, האלטרנטיבה היא הסיכון ליפול לידי מתקפות, להפסיד מיליונים ולפגוע במוניטין שלהן. אז כשמדובר בהשקעה לטווח ארוך שגם מציעה צמיחה וחוסן, תחום אבטחת סייבר נראה כמו רעיון טוב.
למה להשקיע באבטחת סייבר?
איומי סייבר תמיד יש, מה שהופך את אבטחת הסייבר לחובה לבעלי עסקים וממשלות וההכנסות של הענף הזה הן יחסית עמידות אפילו בתקופות של מיתון כך שלא לחינם ההערכות הן שההשקעה העולמית בתעשייה הזו צפויה להכפיל את עצמה בין 2024 ל-2030.
בנוסף, הפלח של מנויי אבטחה ותוכנה שמבוססים על ענן מספקים לחברות הנותנות שירותים אלה רווחים גבוהים וחוזרים והן נהנות מכוח תמחור חזק, שימור לקוחות גבוה - מה שהופך זאת לפלח אבטחת הסייבר הצומח ביותר.
יש גם סיכונים
מניות אבטחת סייבר רבות נסחרות לפי הערכות שווי גבוהות. כך שתיקונים בשוק, עליה בריבית או האטה בצמיחה עלולים להוביל לתנודות מחירים רציניות, במיוחד לחברות עם צמיחה גבוהה ללא רווחיות. בנוסף, התעשייה הזו היא דינמית ותחרותית ביותר כלומר, היא ידועה בחידושים מהירים. לכן, חברות שלא מצליחות לעמוד בקצב מסתכנות באיבוד נתח שוק לשחקניות הזריזות יותר.
אבטחת סייבר זה דבר שחברות וממשלות פשוט לא יכולות לחסוך בו - לא משנה מה מצב הכלכלה כי איומי הסייבר נמצאים כל הזמן במגמת עלייה.
כמו כן, חשוב לציין שחברות אבטחת סייבר טהורות מציעות צמיחה גבוהה אבל גם יכולות להיות מאד תנודתיות, לעומת זאת, חברות טכנולוגיה מגוונות מספקות יציבות, תזרימי מזומנים חזקים וסיכון נמוך יותר.
אז מה מניע את כל הצמיחה הזו? שלושה גורמים מרכזיים:
ראשית, האיומים גדלים. בשנת 2023, העלות הממוצעת של פרצת מידע הגיעה לכמעט 4.5 מיליון דולר ברחבי העולם – זו עלייה של 10% מהשנה הקודמת.
כמו כן, פריצות למדינות ולוחמת סייבר (כמו החומרים ששימשו בסכסוך של רוסיה-אוקראינה) הפכו את אבטחת הסייבר להגנה לאומית הכרחית. לא מדובר רק בעסקים שנמצאים תחת המתקפה, אלא גם ממשלות, בתי חולים ועוד... שנמצאים בסיכון. לכן, גורמים וגופים שונים ברחבי העולם מוציאים יותר ויותר על אבטחה, לא כי הן רוצות, אלא כי הן פשוט חייבות.
שנית, יש את סוגיית המעבר לענן ולעבודה מרחוק. עסקים אימצו את הענן, וזה הפך את המודלים הישנים של האבטחה למיושנים. כיום, העובדים עובדים מרחוק מכמה וכמה מכשירים (מחשבים נייחים, ניידים), ובעצם יש להם גישב לנתוני החברה מכל מקום. לכן נדרשת אבטחה מבוססת ענן עם בקרה מחמירה יותר ויש לכך ביקוש גבוה. כלומר, ככל שבעלי עסקים עוברים לפעילות מקוונת כך ההוצאות על אבטחת סייבר עולות.
חשוב גם להדגיש שעולם אבטחת סייבר הוא מגוון מאד וכולל שחקניות שונות שמתמחות בהיבטים שונים של אבטחה דיגיטלית. חלק מהחברות בונות כלי תוכנה שעוצרים התקפות, אחרות מייצרות את תשתית החומרה שעליה מסתמכים עסקים, וחלקן מספקות שירותים מנוהלים כדי לעזור לארגונים להקדים את האיומים.
בתחום ספקי אבטחה מבוססי תוכנה וענן, חלק מהשחקניות המובילות הן חברות כמו Okta, ,CrowdStrike ,Palo Alto Networks ,Microsoft Fortinet ,Cisco. יש חברות חומרה ותשתיות שחלק מהשחקניות המוכרות הן למשל Check Point, Software, Palo Alto Networks. ויש את ספקי ניהול שירותי אבטחה – שחקניות כגון Broadcom, AT&T Cybersecurity, IBM Security.
מניית FTNT בגרף יומי מאת TradingView
על מה ללכת?
מי שמשקיע באבטחת סייבר לטווח ארוך, התחום של תוכנה ואבטחת ענן יכולה להיות הבחירה הטובה ביותר. החברות האלו נהנות מרווחים גבוהים, הכנסות חוזרות, כוח תמחור חזק וכו'. כשחברות עוברות לאבטחה שמבוססת על ענן וזיהוי איומים בעזרת בינה מלאכותית, חברות התוכנה הללו ממוקמות בצורה טובה לצמיחה משמעותית בטווח הארוך. זו הסיבה שהרבה ממניות אבטחת הסייבר עם הביצועים הטובים ביותר הן חברות תוכנה טהורות עם מודלים מבוססי תוכנה ואבטחת ענן כי ההכנסות שלהם עולות לאורך זמן והן שומרות על קשרי לקוחות טובים באמצעות חוזים רב-שנתיים יקרים.
מי שמחפש דרך קלה יותר להשקיע באבטחת סייבר, תעודות סל כמו First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF (טיקר: CIBR), תעודת הסל Amplify Cybersecurity ETF (טיקר: HACK) או iShares Cybersecurity And Tech ETF ((IHAK מציעות חשיפה מגוונת לתעשיית אבטחת הסייבר.
תעודות סל הללו מחזיקות בסל של מניות אבטחת סייבר, הן מפזרות סיכונים על פני מספר חברות, נותנות לנו גיוון וחוסכות את הצורך לחקור לעומק מניות בודדות. רק חשוב גם לזכור שלמרות שתעודות סל מספקות חשיפה רחבה, הן הרבה פעמים גם כוללות חברות חלשות יותר או חברות שמוערכות יתר על המידה וזה אומר שקשה יותר יהיה להתמקד בשחקניות המבטיחות ביותר.
מי שלא אוהב סיכונים יכול להקצות השקעה גדולה יותר לענקיות טכנולוגיה מגוונות כמו מיקרוסופט וסיסקו, המציעות אבטחת סייבר כחלק מעסק גדול יותר. המניות האלה נוטות להיות פחות תנודתיות, כי יש להן גיבוי של תזרימי מזומנים גדולים מאד, והן מספקות דרך בטוחה יותר להשקיע באבטחת סייבר תוך כדי שהן נהנות מצמיחת התעשייה. מצד שני, מי שמרגיש בנוח עם סיכון גבוה ומעדיף חשיפה ישירה יותר לתחום, אז מניות טהורות מציעות פוטנציאל לתשואות גבוהות יותר לטווח ארוך, אך במחיר של תנודתיות גבוהה יותר.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.