מהפך: לקוחות עצמאיים פועלים בקרנות נאמנות יותר מאשר יועצי השקעות

דוח של רשות ניירות ערך בנושא פעילות הקרנות בישראל 2024 מראה צמיחה אדירה של כ-141 מיליארד שקל בענף בשנה זו •• כ-37% מהפעילות בקרנות נאמנות מבוצעת על ידי לקוחות עצמאיים •• האפיקים הבולטים ביותר היו הקרנות הכספיות - כמה כסף זרם לשם?

 

 
ענף קרנות הנאמנות בישראל / תמונה: Dreamstimeענף קרנות הנאמנות בישראל / תמונה: Dreamstime
 

דניאל דותן, עורכת אתר פאנדר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/03/2025

מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך פרסמה היום (ב') את דוח נתוני פעילות קרנות הנאמנות בישראל לשנת 2024.

קרן נאמנות היא מכשיר השקעה פשוט ושקוף, המאפשר לקהל המשקיעים נגישות למגוון נכסים ופעילויות בשווקי ההון. קרן נאמנות מנוהלת על ידי גורמים מקצועיים המפוקחים על ידי רשות ניירות ערך. הרשות רואה בקרנות הנאמנות נכס פיננסי המהווה שער כניסה מרכזי לשוק ההון עבור ציבור המשקיעים והיא פועלת לשיפור והרחבת היצע הקרנות במגוון רחב של רמות סיכון, כך שכל
משקיע יוכל למצוא את אפיק ההשקעה המתאים למטרותיו.

קרנות כספיות על פני פיקדון בבנק

כיום חלק קטן מהציבור נהנה מהתשואה העודפת של קרנות כספיות על פני פיקדון בנקאי. לכן בשנת פעילות הדו"ח פעלה רשות ניירות ערך לפיתוח "שוק הכסף", ופרסמה הוראה בדבר תנאים שיחולו ביחס לקרן כספית.

הקרנות החדשות "כספיות מתחדשות" נועדו לאפשר השקעה סולידית ושקופה עם אפשרות לפרסומה של תשואה צפויה משוערת, תוך הרחבת ערוצי התיווך של קרנות אלו במטרה להנגישן לכלל ציבור המשקיעים, ללא הבחנה באשר לגובה ההשקעה וכושר המיקוח של המשקיע.

קרנות גידור בנאמנות: פחות תנודתיות מהמדדים המנייתיים בארץ ובעולם

שנת 2024 הייתה שנת פעילות מלאה ראשונה של קרנות גידור בנאמנות. 

בחינת ביצועיהן של קרנות אלו, בידי רשות ניירות ערך, מלמדת כי הן מצליחות להיות פחות תנודתיות מהמדדים המנייתיים בארץ ובעולם.

פעילות קרנות הנאמנות בישראל: הענף צמח בכ-141 מיליארד שקל

בדוח שלהלן מוצגת פעילות קרנות הנאמנות, נכון לסוף דצמבר 2024, עת פעלו בישראל 2,390 קרנות נאמנות, בשווי של כ-597 מיליארד שקלים, שיא של
כל הזמנים.

בסיכום היצירות והפדיונות ורווחי ההון במהלך 2024 - הענף צמח בכ-141 מיליארד שקל.

האפיקים הבולטים ביותר היו הקרנות הכספיות, אשר מציעות למשקיעים נזילות גבוהה וסיכון נמוך יחסית ומהוות אלטרנטיבה לפיקדונות בנקאיים, אליהן נכנס כסף חדש בשווי של כ-166.3 מיליארד שקל  ברוטו (לפני פדיונות).

קרנות מניות חו״ל וקרנות מניות בארץ היוו עניין, עם יצירות של כ-53.2 מיליארד שקל, וכ-30.4 מיליארד שקל בהתאמה.

השנה נמשכה המגמה בה כ-45.5% מהפעילות הכוללת, יצירות ופדיונות יחד, התרחשה בקרנות כספיות.

בנוסף, השנה כ-38% מהפעילות התרחשה בקרנות פאסיביות.

בקרנות נאמנות פועלים שחקנים רבים ביניהם הציבור הישראלי אשר פעילותו בקרנות מהווה -36.8%, מערכי הייעוץ עם 25.9%, תאגידים ישראליים עם פעילות של כ-16.6%, מנהלי תיקים ומוסדיים אשר פעילות מהווה בהתאמה 9.4% ו-6.8%.

שווי נכסי כל הקרנות נחלק לכ-82% אג"ח, מק"מ ומזומן, וכ-18% במניות, ללא התחשבות במונחי חשיפה באמצעות נגזרים.

הדו"ח המלא

x