
מרוב דאגות מקומיות, ועל בסיס תחומי העניין הרחבים הרגילים שיש לשוקי המניות, וקצת לשוקי האג"ח, ציבור המשקיעים הישראלים אינו חשוף דיו לאחת מהדרמות הפיננסיות המסתמנות כבר תקופה. אצלנו, באתר, אנו מביאים כתבות ממקורות שונים המתייחסים למה שקורה בסחורות וכו... אבל אין בהן התרכזות בעניין המרכזי של הכתבה הזו: הזהב.
מה העניין המיוחד בנכס הזה? נזכור עובדה אחת פשוטה: עד 1971, הזהב היה נכס הרזרבות המגבה של הדולר, שהיה נכס הרזרבות המשני המגבה של כל בנק מרכזי אחר בעולם. למעשה, במשך ההיסטוריה האנושית, רוב רובה עברה במצב הזה: הזהב היה העוגן לעושר. והנה, ב-1971, נותק הקשר הזה על ידי הנשיא ניקסון והדולר קיבל חופש תנועה והתמוססות ערך. אבל, נשארו במרתפי המדינות, והבנקים המרכזיים העיקריים, כמויות זהב משמעותיות שהיו ל"רזרבות" האמיתיות במקרה של קריסת הסדר הפיננסי הקיים.
הדוגמה הבולטת ביותר הוא מבצר Fort Knox בקנטאקי, ארה"ב. שם, אמורה להיות כמות ענקית של זהב המהווה את העוגן הפיננסי של המעצמה הזו, במידה ונגיע לנקודת שבירה. כל הרקע ההיסטורי הזה מיועד לתת פרופורציה לערכה של המתכת. מעבר להיותה תעשייתית בחלקה הקטן (תכשיטים, אלקטרוניקה), ומשמשת ככלי לספקולציה מסחרית על ידי כמות ענקית של חוזים (בשווי המוערך של פי 100 מן הכמות הפיזית), המתכת הזהובה נשארה בהגדרה שומרת הערך האולטימטיבי. גם בעיני חלק מן הציבור, אבל במיוחד בעיני קובעי המדיניות.
ומה קרה לאחרונה? ראינו דינאמיקה מדהימה של עליית בערכו הדולרי של הזהב. מאז סתיו 2023, אבל במיוחד מאז תחילת 2024, ראינו בו מגמה מדהימה מעלה. הנה גרף חודשי של תעודת הסל על הזהב – GLD (נעשה בעזרת TradingView):
שימו לב לעניין המדהים הבא: למעשה, מאז השיא של אמצע 2011 (!!) לא הצליחו להגיע ולשבור אותו. אחרי אותה עלייה שנבעה ממשבר הסאב-פריים והבעיה האירופית-יוונית, הזהב קרס חזרה ולקח לו שנים לחזור למקומו המקורי (אמצע 2020). אזור הפעילות מן הנמוך לגבוה, בתקופה ארוכת השנים ההיא, הייתה של 90% עלייה. מאז הוא נודד באזור הגבוה, לפני הפריצה האדירה הנוכחית.
כמו כן, העלייה המשמעותית הקודמת (2009-2012) הייתה של 182% (!). ומה קרה עכשיו, מאז פריצה? עלייה של 43% בלבד. כך שיש הגיון גדול בלחשוב שהמגמה העולה בעלת הרבה פוטנציאל כרגע. אבל מה קרה? מדוע האופטימיות הזו? האם יש חשש למערכת הפיננסית? האם יש אינפלציה אדירה גלובלית? האם יש מחסור בייצור? נתחיל מהסוף: אין שוני גדול בייצור המתכת לאחרונה. וזה אינו גורם משפיע כלל. בנושא האינפלציה, אבקש את תשומת ליבכם שהזהב לא פרץ ב-2022, 2023 כאשר היו עליות האינפלציה הגדולות. דווקא עכשיו, בתחילת 2024 כאשר הסימנים היו של הרגעה קרתה הפריצה.
אז מה נשאר? סכנת משבר אמיתית? כאן נחלק את הדברים לשניים: הצפי למשבר והאם הוא יקרה. ברגע שהיה די בטוח שיגיע טראמפ לשלטון (2024) החלו שני דברים לקרות: חשש כבד ליציבות הפיננסית הגלובלית בגלל מדיניות מכסי הייבוא, אבל, ובמיוחד, בהלה בנושא בדיקת הרזרבות הפיזיות של ארה"ב. אחד מסממני מערכת הבחירות, ואחר כך של הממשל, הייתה הדרישה הזו לבדיקת מצבת הזהב בכל מקומות האחסון שלהן.
ויש לומר: הנחת היסוד של רוב ה"מבינים" היא שקיים מחסור במחסנים בגלל ההשאלות שנעשו על ידי הממשלים הקודמים. וכך נוצרה דינאמיקה מדהימה של "רכישה בהולה" מצד הבנק מרכזי האמריקאי, יחד עם מה שכבר נעשה באופן סדיר על ידי הבנקים המרכזיים האחרים: סין, רוסיה, ועוד הרבה מדינות שאינן רוצות להיות תלויות בדולר ובמגבלות שהוא מייצר. בנוסף, נוצר גם עניין של מומנטום, כאשר המתכת עוברת מעל ה-3000 דולר לאונקיה. וזה בהחלט דוחף.
אבל, חשוב להבין שהמהות היא זו: אם לפנינו ניסיון למלא את החסר, מצד ממשלת ארה"ב, זה ייקח הרבה זמן, והרבה עליות מחיר. וזה מתכתב היטב עם הפוטנציאל במגמה שציינתי קודם. והנה שני גרפים מעניינים שמאשרים את המיקוד הספציפי בזהב, לעניין האיסוף שלו חזרה, ולא כתנועה כללית של מה שקשור למתכות היקרות כנכסי הגנה. ראשית, מניות ההפקה והייצור אינן משתתפות במגמה העולה באותה צורה. הנה גרף חודשי של תעודת הסל GDX המייצגת את הסקטור (נעשה בעזרת TradingView):
רואים כאן עלייה אחרונה בהחלט אבל שימו לב שעדיין רחוקים מאוד מהשיא של 2011... חוץ מזה, ברור שהמניות המפיקות הינן גם מניות, דהיינו שהן סובלות ממגמות יורדות בשוק המניות ולא רק ממה שקורה במתכת. והנה הגרף של מתכת הכסף (Silver) שהוא עוד יותר מעניין, על ידי גרף חודשי של תעודת הסל SLV (נעשה בעזרת TradingView):
הגרף הזה דומה הרבה יותר לגרף מניות המפיקות מאשר זה של האח הגדול (הזהב). גם כאן, יש אכן תנועה חיובית מאוד לאחרונה אבל הכסף עדיין רחוק מאוד מן השיא של 2011 (!). במידה והייתה סיבה מערכתית לעליית הזהב (משבר פיננסי גלובלי, אינפלציה משתוללת, וכו...) הגרפים של שני המתכות היו די זהים והיינו מצפים מהכסף להיות יותר אסרטיבי מן המתכת הצהובה.
לסיכום נאמר: הזהב משקף כרגע עבודת איסוף מאחורי הקלעים של מתכת למילוי החוסרים ברזרבה המדינתית של ארה"ב. כל סיבה אחרת הייתה מתבטאת גם בכסף, וגם במניות, שהיו תמיד כלים מהירים יותר, ועולים בצורה הרבה יותר מהירה, מאשר הזהב עצמו. זאת, כאשר היה מדובר בסיבה פיננסית מערכתית (Systemic problem). לכמה הזהב יכול להגיע? ראינו תנועות קודמות הרבה יותר רחבות וגדולות אבל קשה לתת קנה מידה לעניין הנוכחי בגלל שיש עכשיו תנועה נגדית מהותית, מצד בנקים מרכזיים נוספים, שגורמים להאצה במחירים ולכמות זמינה קטנה יחסית למכירה. יחד ננצח
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]