מאקרו
פגישת הFOMC: ממתינים לאותות ברורים יותר
הFed הותיר את עמדת המדיניות שלו ללא שינוי, תוך הכרה בכך שהצמיחה הכלכלית מאטה וכי האינפלציה תהיה גבוהה יותר השנה. ההתקדמות המוגבלת של האינפלציה לעבר יעד ה-2% נראית כגורם המרכזי לכך שהFed הותיר את שיעורי הריבית ללא שינוי. חוסר הוודאות סביב מדיניות ממשל טראמפ נמשך ורוב הצעות המדיניות נתפסות ככאלה שמוסיפות ללחצי האינפלציה, דבר שמסביר את הישארות הFed במצב "המתנה" בשלב זה. אנו צופים שהFed ישאיר את הריבית הפדרלית בטווח היעד הנוכחי של 4.25%–4.5% עד שהכלכלה תציג סימנים ברורים יותר של התקררות, והסיכונים להאצה אינפלציונית יוכחו כזמניים בלבד. אנו צופים הפחתת ריבית של 25 נקודות בסיס בפגישת הFOMC בספטמבר 2025.
בתום פגישת יומיים של הוועדה הפדרלית לשוק הפתוח (FOMC) הFed הותיר את טווח הריבית הפדרלית ללא שינוי ברמה של 4.25%–4.50%, בהתאם לציפיות. נמשכת ההתקדמות המוגבלת בהורדת האינפלציה לכיוון 2%, וזהו הגורם העיקרי להשארת הריבית ברמה מגבילה. הFOMCפרסם עדכון לסיכום התחזיות הכלכליות, שבו הביע דאגה ברורה לגבי אינפלציה גבוהה יותר השנה והכיר בכך שהצמיחה הכלכלית מאטה. יחד עם זאת, התחזיות המעודכנות מרמזות כי העלייה הצפויה באינפלציה כתוצאה מהמכסים של ממשל טראמפ ב2025 נתפסת כזמנית בלבד. תחזית האינפלציה לשנת 2026 ואילך נותרה ללא שינוי (סביב ה2%). עלו במעט התחזיות המעודכנות לרמה המתאימה של היעד לריבית הפדרלית, אך התחזית החציונית לשנת 2025 עדיין מרמזת על שתי הפחתות ריבית של 25 נקודות בסיס (אם כי היא קרובה מאוד לרמיזה על הפחתת ריבית אחת בלבד). התחזית החציונית לשתי הפחתות נוספות ב-2026 והפחתת ריבית נוספת נותרה ללא שינוי, אך התפלגות התחזיות האישיות עלתה גם היא.
ההכרה של הFOMC בכך שהאינפלציה גבוהה יותר והצמיחה נמוכה יותר, כמו גם סיכוני העלייה הגבוהים לאינפלציה וסיכוני הירידה הגבוהים לתעסוקה, הופכת את היעדר שינוי המדיניות בפגישות הFOMC הקרובות לסבירה מאוד. לכן, אנו מצפים לאותות ברורים יותר רק במחצית השנייה של השנה, שהעלייה האינפלציונית הנובעת מהמכסים היא זמנית, ושהצמיחה הכלכלית הואטה מספיק כדי להצדיק הפחתת ריבית אחת בפגישת הFOMC בספטמבר. התקדמות נוספת בהורדת האינפלציה לכיוון 2% תאפשר הפחתות ריבית נוספות רק בשנת 2026.
דיוויד קול, הכלכלן הראשי, יוליוס בר
מטבעות חוץ: אמנת מאר-א-לאגו
המושג "אמנת מאר-א-לאגו" הוא רעיון שנוי במחלוקת של הסכם בינלאומי להחלשת הדולר האמריקאי במטרה לחזק את כושר התחרות של הייצור האמריקאי ולהפחית את חוסר האיזון בסחר, בדומה לאמנת פלאזה משנת 1985. בעוד שהדבר אפשרי מבחינה תאורטית, הסבירות להסכם כזה נראית נמוכה בשל מגבלות הכלים הזמינים. במקום זאת, ארה"ב עשויה להשתמש בצעדים חד-צדדיים או להפעיל לחץ על שותפותיה לשינוי מדיניותם, מה שעשוי בפועל להביא להיחלשות הדולר האמריקאי. מדיניות ארה"ב הבלתי יציבה בשנים האחרונות כבר הביאה לתוצאות דומות.
המושג ‘אמנת מאר-א-לאגו’ מתייחס להסכם פוליטי להחלשת הדולר האמריקאי, בדומה לאמנת פלאזה משנת 1985, שהיה מאמץ מתואם של חמש הכלכלות הגדולות (G5) לפיחות הדולר האמריקאי אל מול הין היפני והמרק הגרמני. לאמנת פלאזה היו תוצאות מעורבות. הוא אכן השיג פיחות של כ-50% בערך הדולר והפחית את הגירעון המסחרי של ארה"ב עם מערב אירופה, אך לא הצליח לצמצם את הגירעון המסחרי עם יפן ואף גרם להאטה בצמיחה שם, דבר שהיווה פתח ל’עשור האבוד’ הידוע לשמצה של יפן.
כלים להחלשת הדולר האמריקאי, כגון התערבות בשוק המט"ח, התאמות ריבית על ידי הבנק המרכזי, התחייבויות צריכה והפחתות כפויות של כניסת זרמי הון, הם כולם בעלי מגבלות כמו יצירת סיכונים לשותפי סחר או פגיעה באמון ברשויות המוניטריות או בשוק האג"ח האמריקאי. עם זאת, אם יינקטו צעדים חד-צדדיים, ייתכן מאוד שתתרחש החלשת הדולר האמריקאי במכוון.
דולר חלש יותר יתאים היטב לאג’נדה הפרוטקציוניסטית של ממשל טראמפ, אך הוא עלול גם להתנגש עם מטרות מדיניות אחרות, כגון הורדת האינפלציה או שמירה על מעמדו של הדולר כמטבע הרזרבה העולמי. הוא עשוי גם להוביל לפיחות במטבעות אחרים ולהגברת חוסר היעילות הכלכלית. אף שאמנת מאר-א-לאגו אפשרית, נראה כי הסבירות להתממשותה נמוכה יחסית. סביר יותר כי ארה"ב תבחן את השימוש בכלים חד-צדדיים להחלשת הדולר או שתפעיל לחץ על שותפותיה לבצע שינויים במדיניותם. בין אם בכוונה או לא, מדיניותה הבלתי יציבה של ארה"ב בשנים האחרונות כבר הביאה לתוצאות דומות, כאשר הדולר האמריקאי נחלש בכ-6% מאז כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד וזאת בעקבות אי הוודאות המסחרית שהובילה לחששות מסטגפלציה בארה"ב ואף ממיתון—מה שגרם לשווקים לתמחר עד שלוש הורדות ריבית מצד הFed השנה.
דיוויד א. מאייר, כלכלן, יוליוס בר
הכנסה קבועה
ברזיל: הבנק המרכזי מבצע העלאה נוספת של 100 נקודות בסיס
הבנק המרכזי של ברזיל העלה את הריבית ב-100 נקודות בסיס ל-14.25% בשל אינפלציה גבוהה ואי ודאות בנוגע לכלכלה הגלובלית. הם ציינו פעילות כלכלית חזקה אך הזהירו מפני סיכוני אינפלציה והצורך במדיניות פיסקלית אמינה. גורמים חיצוניים ופנימיים ישמרו על תנודתיות בנכסים הברזילאיים. נרמזה העלאה נוספת קטנה יותר לפגישה בחודש מאי, בהתחשב לנתונים הכלכליים.
הבנק המרכזי של ברזיל העלה פה אחד את ריבית הSelicב-100 נקודות בסיס ל-14.25%, בהתאם להנחיות העבר ולציפיות האנליסטים. הבנק המרכזי מציין את חוסר הוודאות ביחס למסחר ולתחזית הכלכלית של ארה"ב, אשר מטילים ספק בקצב הדיסאינפלציה והצמיחה במדינות אחרות, כמו גם בגישת המדיניות המוניטרית של הFed.
ביחס לתרחיש המקומי, הפעילות הכלכלית ושוק העבודה ממשיכים להפגין עוצמה, אם כי ישנן מספר אינדיקציות המצביעות על מתינות בצמיחה, בעוד שהקריאות האחרונות של האינפלציה חרגו מיעדן והציפיות לאינפלציה נותרות גבוהות. יתרה מכך, צוין כי סיכוני האינפלציה נוטים כלפי מעלה, כולל תקופה ממושכת של ציפיות אינפלציה לא יציבות, אינפלציה דביקה במגזר השירותים, ושילוב של מדיניות כלכלית פנימית וחיצונית בעלת השפעה אינפלציונית בעזרת פיחות של הBRL.
הבנק המרכזי עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות במדיניות הפיסקלית, אשר השפיעה באופן מהותי על הנכסים הברזילאיים, במיוחד על פרמיית הסיכון, ציפיות האינפלציה ושער החליפין, תוך הדגשת הצורך במדיניות פיסקלית אמינה עם מחויבות לעמידה בהחזרת החוב. הבנק המרכזי נותר מחויב לריסון האינפלציה וציפיות האינפלציה ולהשבת האמינות שלו ואמון המשקיעים בו.
לגבי הפגישה הבאה בחודש מאי, הם מכוונים להעלאה קטנה יותר אם התרחיש הכלכלי יתפתח כמצופה, אך אין הנחיות מעבר לכך, ושינויים במדיניות הריבית יהיו תלויים בנתונים הכלכליים הנכנסים. אנו מצפים שהבנק המרכזי יסיים את הידוק המדיניות ברמה של 15.25%. אנו מצפים לתגובה חיובים של הBRL להודעה של יום רביעי ושומרים על דירוג קנייה ספקולטיבי לאג"ח ממשלתיות של ברזיל, וכן על דירוג נייטרלי למניות הברזילאיות.
איריני צקרידו, אנליסטית הכנסה קבועה, יוליוס בר
טורקיה: קריסה בשווקים בעקבות טלטלה פוליטית
נכסים טורקיים חוו מכירה מסיבית עקב חששות גוברים מחוסר יציבות פוליטית, שהתעוררו בעקבות מעצרו של ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמאולו, וביטול תוארו האוניברסיטאי, מה שמוביל לפסילתו מהתמודדות לנשיאות. אנו מצפים שמשקיעים זרים יעריכו מחדש את נקודת המבט האופטימית שהתגבשה לאחרונה לגבי הנכסים הטורקיים, לנוכח החששות הגוברים בתחום הפוליטי, המוניטרי והפיסקלי.
השווקים בטורקיה צנחו בחדות על רקע חששות בנוגע ליציבות הפוליטית. ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמאולו, נעצר ותוארו האוניברסיטאי נשלל ממנו, מה שעלול למנוע ממנו לרוץ מול ארדואן בבחירות הנשיאותיות הקרובות, שכן תואר אקדמי הוא דרישה לתפקיד. בתגובה, הUSD/TRY זינק ביותר מ-12% לשיא יומי של 41.3 לפני שהבנק המרכזי התערב כדי לתמוך בלירה הטורקית, מה שסייע לצמצם חלק מההפסדים.
המניות המקומיות המשיכו את מגמת הירידה שלהן וסיימו את יום המסחר ביום רביעי בירידה של יותר מ-9%, בעוד התשואה על אג"ח ממשלת טורקיה (בלירה) ל-10 שנים זינקה באופן ניכר ב-188 נקודות בסיס לרמה של 28.3%.
מעצרו של אימאמאולו לא רק שהגביר את החששות בנוגע לירידה בנורמות הדמוקרטיות, אלא גם עורר דאגות שהבנק המרכזי הטורקי עשוי לשוב למדיניות בלתי שגרתית שאינה ידידותית למשקיעים, ובכך לערער את האמון שנבנה לאחר ביצוע מוצלח של העלאות ריבית והאטת האינפלציה.
אנו מצפים שמשקיעים זרים יעריכו מחדש את התחזיות שלהם לגבי הנכסים הטורקיים לנוכח החששות הגוברים בזירה הפוליטית, המוניטרית והפיסקלית, דבר שעשוי להפוך את האופטימיות שהחלה להיבנות סביב הנכסים הטורקיים בחודשים האחרונים.
אנו שומרים על דירוג משקל חסר למניות הטורקיות ועל דירוג החזקה ספקולטיבי לאג"ח הטורקיות.
ננאד דיניץ', מחקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר
איריני צקרידו, אנליסטית הכנסה קבועה, יוליוס בר