מדד S&P500 ומדד ת"א 35 - חשש גדול לתגובת המשקיעים לשיח "מלחמת האזרחים"

בארה"ב, התיקון העולה המהוסס ב S&P500 מתחיל לקרום עור וגידים ועומקו יאמר לנו הרבה מאוד לגבי השכנוע העצמי של המוכרים, הקונים, ומהות קבלת צעדי הממשל בטווח הקצר-בינוני

 

 
שוקי מניות / תמונה: Dreamstimeשוקי מניות / תמונה: Dreamstime
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/03/2025

וול סטריט: רמת המפתח היא 5507. מדוע? כי זו רמת המחיר שבה נעצר המדד, וממנה הוא החל לעלות חזרה. בינתיים, בצורה די הססנית אבל עדיין עלייה. רמת מחיר זו גם מהווה (בדיוק!!) את התיקון שני שליש (61.8%  Fibonacci) של העלייה מאז ה-05-08-2024 (5121) ועד השיא של ה-19-02-2025 (6132).

אגב, זו נקודה מעניינת לציון עבור קוראי הנאמנים: העולם הטכני מורכב מכמות עצומה של אינדיקאטורים ותיאוריות משנה. חלק מן הדברים אמורים לתת אינפורמציה ל"תגובה" של המשקיע ביחס למה שקורה עכשיו, וחלק בשימוש לצורך "חיזוי העתיד" על בסיס סטטיסטיקה היסטורית ומשמעותה למה שקורה עכשיו. בכל מקרה, יש נקודה שכל התורה כולה אינה יכולה להתחמק ממנה: המנתח חייב להאמין בקיום "סדר" וחוקיות בשוק שהמתודולוגיה הטכנית תצליח להציג לו.

רמות תיקון ה-Fibonacci הינה דוגמא מופלאה לכך: כמנתחים טכניים, אנו מאמינים שישנן רמות מחיר בהן ישנה סבירות גבוהה יותר שתיקון של סגמנט מגמתי ייעצר. הרמות השכיחות יותר הינן שליש (38.2%), חצי, ושני שלי (61.8%). זה לא אומר שתמיד זה יקרה אלא שיש סיכוי גדול מאוד שזה יקרה שם, ויהיה בנקודה הזו משהו אחר כיווני. ככל שתשתמשו בכלי הזה תיווכחו לדעת כמה העניין הזה מתקיים לו בצורה די נדהימה של עקביות...

העצירה של המדד בשני שליש, כעת, הינו פשוט עוד מופע בכלל הזה! מיד ישאלו: איך זה קורה, עם אוסף כל כך עצום של שחקנים שונים, שחלקם מכונות אוטומטיות, חלקם שחקנים זריםלשוק האמריקאי, גדולים, קטנים וכו... התשובה פשוטה וניתנת להשמה בהרבה מאוד מן האלמנטים הטכניים שבשימוש: זו נבואה שמגשימה עצמה כי הרבה מאוד מן הפעילים (האנושיים והמתוכנתים) "מצפים" שה-Reversal יקרה ברמות האלו. ועוד משהו קטן: ככל שהמכונות אוטומטיות, ועכשיו ה-AI, ישתלטו על השוק, כך יתחזק הסיכוי שמה ש"מצופה" אכן יקרה. לפחות בטווח הקצר של הדברים.

ועכשיו למדד עצמו, ומה שקורה בשוק: הירידה החדה מתחילת פברואר נבעה כמעט כולה מן הפחד מן הלא נודע. הלא נודע ממה שיקרה כאשר ממשל טראמפ ינהל בפועל מדיניות של "מלחמת סחר" על ידי מכסי ייבוא, וממה שיקרה כאשר יסגרו הברזים של הבזבוזים האינסופיים על בסיס גירעוני וחוב. הצעדים החיוביים של הממשל (הורדת מיסים ורגולציה) ירדו למחתרת בינתיים ומילת האימה החדשה-ישנה תפסה את מרכז הבמה: "סטגפלאציה".

כל זה כאשר הפד לא נענה עדיין לבקשות הלחוצות להורדות ריבית מהירות. עכשיו נשאלת השאלה הגדולה: מה יקדים את מה? האם צעדי "ההבראה" ו"ניקוי האורוות" המצמצמים, שנעשים כרגע בתחום שוויון בסחר ושפיות בחוב, יצליחו לייצר תוצאות טובות לפני או אחרי ששוקי ההון והנדל"ן היורדים יאלצו את קובעי המדיניות לשנות דרך? או במילים אחרות: האם ההבראה של הטווח הארוך תצליח להיות מיושמת לפני שהכאב של הטווח הקצר יבטל את הצעדים הנדרשים.

זו המשוואה כולה והדעות על כך חלוקות בהחלט. בימים אלו אנו חווים את ה-Rebound המתבקש לירידות החדות הראשוניות. אחריו, כנראה, יגיעו ירידות חדות חדשות שיביאו לשפל חדש. ואז יהיה המבחן האמיתי. אגב, שבירת רוחו ה"קשוח" של הפד, לכיוון של הורדות ריבית, יכולה לשנות הרבה מאוד ולתת לממשל אורך נשימה גדול בהרבה.

לגבי השוק שלנו אומר כך: מאז ה-21-01-2025 אנו חיים ב"גן עדן" של יציבות יחסית מול מה שנעשה בחו"ל. ביצועי היתר היחסיים של המדד העיקרי שלנו פורצי דרך בהיסטוריה הפיננסית הישראלית. יש האומרים שיש כאן מטאפיזיקה של ממש כאשר מדינה במלחמה מצליחה לעמוד איתן כאשר השווקים המנייתים הגלובליים נחלשים להם בצורה בולטת. כל זה היה על הבסיס שכלכלת ישראל הצליחה לעמוד איתן מול המבחן הגדול שעמד לפניה, שנתוני המקרו שקדמו למלחמה עזרו מאוד, ושהמון זרים ומקומיים מהמרים על ה"יום שאחרי" כלכלי שנראה, בינתיים, טוב בהרבה ממה שהיה לפני ה-07-10.

הבעיה היא שכל זה יכול להשתנות על בסיס חדש-ישן שאינו קשור למלחמה באופן ישיר. דווקא המלחמה הייתה אלמנט של חיזוק עבור הממשל הישראלי. מרכיבי הקואליציה נכנסו לשוחות של הסכמה, ולמרות קשיים גדולים ותפיסות שונות הם הצליחו לאחד את השורות. מצד שני, ולמרות תמיכה רחבה מצד המדיה, האופוזיציה לא הצליחה לייצר סכנה ממשית ליציבות השלטון. עכשיו, בעניין ראש השב"כ, ובמיוחד, בעניין שיהיה סביב היועצת המשפטית לממשלה, ייתכן מאוד שנגיע לשלב בו יהיה חשש לא רק ליציבות הממשלה אלא ליציבות החברה הישראלית.

משבר חוקתי שיפלג ויביא למעשים שעליהם אומרים "חס וחלילה". מול זה, פרמיית הסיכון שלנו תעלה מאוד, הדולר יעלה, ושוק המניות אמור לרדת ולשבור מטה את הגבול התחתון של הדשדוש האופקי היפה. בינתיים, הצדדים נכנסו לזירה ואינם נראים כמוכנים לוותר. מלחמת רשויות, באווירה טעונה כל כך, תפורר את האופטימיות המובנית של אותו "יום שאחרי" שציינתי קודם. זהו Deja-Vu של ממש עם מה שקרה ברפורמה המשפטית שלפני המלחמה, כאשר כבר אז הועלו תסריטי אימה ונגרם נזק עצום ליסודות האחדות הלאומית. וגם למשק הממשי.

ועכשיו, הבה נראה איך כל זה נראה בגרפים של המדדים...
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

S&P500

מעבר לנאמר לעיל, נחדש רק בדבר אחד: ירידה רציפה כל כך משיא, לאזור השני שליש תיקון, אינה שכיחה כל כך. עניין טכני זה בפני עצמו (רציפות המהלך) מראה לנו על חולשה פנימית גדולה חדשה באופטימיות הקונים, ושכנוע עצמי גדול אצל המוכרים. אותם מוכרים שהיו פעם הקונים של המניות המופלאות במחירים מופקעים. כמו כן, כאשר מתקיימת רציפות מהלך כזו, רוב המוסדיים הגדולים לא נמצאים בעמדה הנכונה. זאת, במידה וכוונת השוק לייצר שוק דובי אמיתי. לכן, נדרשת עלייה חוזרת (תיקון עולה) שבו הם ייכנסו לאותה עמדה של היצע ולא של ביקוש.

וכאן, תעמוד להם הפסיכולוגיה שהייתה קיימת עד כה: Buy the dip. מאז 2009, זה הצליח כמעט תמיד כאשר הקורונה ו-2022 היו מקרים רגעיים שונים שהוכחו כזמניים בלבד. כלל גדול הוא שעומק התיקון מצביע על חוזק המגמה המתוקנת. לכן, אם התיקון העולה יהיה חלש (עד חצי הירידה) נדע שההמשך מטה יכול להיות אלים במיוחד. אם לא, ונגיע ולשני שליש או יותר, נדע שכל הקלפים פתוחים. כולל של דשדוש רחב ואופקי רחב מאוד, אשר יהיה הכלי הפיננסי שבו השוק החליט לחכות ולראות את ההשפעה האמיתית של מעשי הנשיא האמריקאי החדש. כאמור: רמת 5507 כקו בחול, וכאזור העמידה האיתנה. שבירתה תהיה די עגומה מאוד לאופטימיים של הטווח הקצר-בינוני.
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

TA35

טכנית, אין הרבה מה לומר על הגרף המוצג. ככל שעובר הזמן, הדשדוש הזה מהווה פלא טבע שלא היינו רגילים לראות כמותו במקומותינו. כמו שכתבתי לעיל, הסכנה האמיתית לשבירת אותו דשדוש מופלא אינו מגיע מאיזה ניתוח פיננסי זה או אחר. אירועי החברה המקומית יהיו הסיבה לכך. בינתיים, נקבע את 2560 כגבול עליון ואת 2400 כגבול תחתון. חציית רמות אלו תהווה אירוע רב חשיבות ומואץ במיוחד על ידי כמות מכובדת במיוחד של פקודות קטיעת הפסד.

יש לזכור: שוק המניות הישראלי מונחה כרגע על ידי העתקה פסיכולוגית. מנהלי הכספים המקומיים "מעתיקים" את מעשיהם של הזרים המאמינים יותר בנו מאשר אנו עצמנו. ההוכחה לכך היא אופי החיוב המתקיים בבורסה המקומית: חוץ מנגזרים לרוב, נקנות מניות פיננסיות של בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות. עניינים שבהם זרים אוהבים להתחיל את אחיזתם במדינה מסוימת. לכן, במידה והאירועים המצערים של פירוד העם יגרמו לייאוש זמני של אותם זרים, ויציאתם מן השוק המקומי, כנראה שנראה מפולת שלגים מלווה גם מצד המקומיים העומדים גם כך עם האצבע על ההדק. נקווה שהעניינים יפתרו לטובה ושהחצייה תהיה מעלה במקום מטה... יחד ננצח, ובגדול!

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x