החלטת בנק ישראל לגבי הלוואות לקבלנים מפילה את מניות הבנקים

בנק ישראל מפרסם היום החלטה דרמטית בנושא הלוואות לקבלנים - הטלת מגבלות על מכירות דירה בדחיית תשלום ובמימון הלוואות בולט •• ההחלטה, לצד המשבר החוקתי בממשלה, מפילים את מניות הבנקים ב-4.5%. מדד תל אביב 90 יורד הוא ביותר מ-4%

 

 
מגבלות על מכירות דירה בדחיית תשלום ובמימון הלוואות / תמונה: Dreamstimeמגבלות על מכירות דירה בדחיית תשלום ובמימון הלוואות / תמונה: Dreamstime
 

נטלי גרין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/03/2025

הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מפרסם היום (א'') החלטה דרמטית בנושא הלוואות לקבלנים כשהוא קובע כי יוטלו מגבלות על מכירות דירה בדחיית תשלום ובמימון הלוואות בולט (בלון).

את החלטתו מנמק בנק ישראל בכך שהוא עוקב מקרוב ובאופן תדיר אחר ההתפתחויות בשוק הדיור, ובפרט אחר מנגנוני המימון השונים המוצעים בשוק, ובשנה האחרונה עדים בבנק ישראל לעלייה משמעותית במכירת דירות במסגרת מבצעי עידוד שונים מטעם היזמים.

"מבצעי העידוד כוללים בעיקר עסקאות לפיהן הרוכש יכול לדחות חלק משמעותי מהתשלום עבור הדירה עד למועד המסירה ("תשלום לא לינארי") וכן, הלוואות לדיור מסוג בולט או בלון, בהן מועמדת ללווה הלוואת בולט או בלון והיזם משלם את תשלומי הריבית, כולם או חלקם, בין במועד העמדת ההלוואה ובין במהלכה. מגמה זו, אף שתמכה בהמשך הפעילות בשוק הדיור בתחילת המלחמה נוכח הירידה בביקושים, מתעצמת בחודשים האחרונים וטומנת בחובה עלייה בסיכון, הן לרוכשים וליזמים ויתכן ואף לאשראי שמעמידה המערכת הבנקאית. זאת, כיוון שמבצעים אלה עלולים לעודד רכישת דירות על-ידי רוכשים שישנו חוסר ודאות לגבי יכולתם להשלים את העסקה". מציינים בבנק ישראל

"נוכח סיכונים אלו, הועבר באוקטובר 2024 מכתב סגן המפקח על הבנקים לתאגידים הבנקאיים. בחודשים האחרונים לא ניכרת ירידה משמעותית בשיעור הדירות שנמכרות בליווי מבצעי המימון הללו, ועל כן שקד הפיקוח על הבנקים, בשיח משותף עם כלל הגורמים המעורבים בשוק, על גיבוש הנחיות נוספות, ובעקבות כך פרסם היום המפקח על הבנקים טיוטת הוראות שעה. הוראות אלה, אשר יעמדו בתוקף עד לסוף שנת 2026, כוללות הנחיות נוספות שמטרתן צמצום הסיכון לכלל הגורמים המעורבים בשוק על ידי חיזוק ניהול הסיכונים, חיזוק כושר הניטור וחיזוק הגנת הצרכן. צעדים אלה מאזנים בין הפחתת הסיכון המתגבר מהשימוש במנגנוני המימון לבין המשך שימוש מבוקר בכלי זה בשוק הדיור".

עיקרי הצעדים שמכתיב הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל:

1. הקצאת הון נוספת על פרויקטים לבנייה למגורים, ששיעור החוזים שבהם נדחה חלק משמעותי ממחיר המכירה למועד המסירה (פריסת תשלומים לא לינארית), עולה על 25%. בהתייחס לפרויקטים קיימים בהם שיעור זה עולה על 20% ערב מועד התחילה, הקצאת ההון הנוספת תחול רק אם שיעור הדירות כאמור עולה ב-5 נקודות אחוז או יותר מהשיעור במועד התחילה.

2. קביעת מגבלה על שיעור הביצועים בהלוואות בולט או בלון בסבסוד קבלן, באופן שלא יעלה על 10% מסך הביצועים החודשיים בגין הלוואות למטרת מגורים.

עוד הם מציינים כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב ולנתח את ההתפתחויות בשוק, ויבחן בהמשך את הצורך בהארכת הוראות שעה אלה, בעידכונן או בנקיטת צעדים נוספים".

צניחת מניות הבנקים

פרסום החלטת בנק ישראל, לצד המשבר החוקתי בממשלה, הובילו יחד לצניחת מניות הבנקים היום ב-4.5%. מדד תל אביב 90 יורד גם הוא מעל 4%.

מניות חברות הביטוח אף הן יורדות בחדות כאשר הפניקס יורדת כמעט 7%, והראל השקעות כ-6.8%.

x