90 ימי חסד מהמכסים - כך מנהלים מו"מ סטייל טראמפ

הטבות זמניות לשותפות הסחר מרגיעות את וול סטריט ומזניקות את מניות הטכנולוגיה, אבל המתיחות עם סין, חשש מאינפלציה והאטה עולמית עדיין מרחפים באוויר

 

 
90 ימי חסד מהמכסים / תמונה: Dreamstime90 ימי חסד מהמכסים / תמונה: Dreamstime
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/04/2025

כידוע, לאחר שהודיע על המכסים השונים למדינות סחר רבות, הנשיא דונלד טראמפ הוריד את שיעורי המכסים החדשים על יבוא מרוב שותפי הסחר של ארה"ב ל-10% למשך 90 יום כדי לאפשר משא ומתן עם המדינות האלו. אגב, הנשיא גם כתב בפוסט במדיה החברתית שלגבי סין - הוא מעלה את המכסים המוטלים על יבוא מסין ל-125% יעילים, חוץ מה-20% הקיימים, בגלל "חוסר הכבוד שסין הפגינה לשוקי העולם". נזכיר שסין, שהיא שותפת הסחר השלישית בגודלה של ארה"ב, הודיעה מוקדם יותר ביום רביעי כי תעלה את שיעור המכס שלה על יבוא מארה"ב ל-84%.

אז לאחר הודעת ההרגעה הזו של פסק זמן, בימים הראשונים מדדי שוק המניות זינקו בעליות חדות והחזירו ארבעה ימים של הפסדים. מדד S&P 500 זינק ביותר מ-10% מה שהציב אותו בדרך לעלייה הגדולה ביותר ביום אחד מזה חמש שנים.ונראה שזה לא נעצר שם. השבוע, המסחר בוול סטריט נפתח בגאפ אפ במדדים המרכזיים עם עלייה במניות הטכנולוגיה שעלו על רקע אופטימיות בשוק ופטורים מהמכסים, שהרי הבית הלבן הפחית את המכסים על סמארטפונים ומוליכים למחצה.

מאז ההודעה על ההקלה במכסים, סנטימנט המשקיעים היה נראה דיי חיובי וחברות טכנולוגיה כמו אפל ואנבידיה טיפסו על חדשות על ההקלות הללו. אז  כן, אמנם הופחתו המכסים על סמארטפונים ומוליכים למחצה, אבל אולי לא כדאי למהר להוציא את השמפניה כי עדיין באופק יבוא טכנולוגיה קריטי מסין עשוי לעמוד בקרוב בפני 'מכות' חדשות, מה שיוסיף מורכבות לסוגיית הסחר בין ארה"ב לסין. 

התאוששות הטכנולוגיות מעוררת אופטימיות זהירה.

המדדים העיקריים חזרו לעליות, ומה שהניע אותם שוב זה למעשה ביצועים חזקים של מניות הטכנולוגיה. אבל יש לזכור שכל זה קורה בתוך מתיחות גוברת בעולם והאיום הממשמש ובא של העלאת מכסים. המשקיעים יכולים אולי להירגע זמנית כשהם מתנחמים בחדשות טובות, אבל המורכבות של יחסי המסחר בין ארה"ב לסין דורשת זהירות יתרה מצד המשקיעים בשווקים. השינויים במכסים הללו יחד עם דוחות הרווחים הקרובים מזיזים כל מיני אינדיקטורים בשוק כלפי מעלה אבל עם זאת עדיין  י שמי שמתריע על כך שיש לנקוט משנה זהירות - אוקספורד כלכלה מזהירה כי כל השינויים והחדשות בעניין המכסים עלולים לגרום לירידה של 5% בסחר העולמי, ההתרחבות הכלכלית עלולה להיפגע, מה שמזכיר את המיתונים הגדולים בעבר. ככל שחסמי הסחר גדלים, כלכלות ברחבי העולם עלולות לחוות השפעות אדווה, שעלולות לעצב החלטות מדיניות ואסטרטגיות שוק בקנה מידה רחב.

הנתונים מצביעים על כך שגם האמריקאים מרגישים הרבה פחות בטוחים בכלכלה שלהם בימים אלה.  ואיך לא? אי אפשר להתעלם מכך שבעיות המכסים מטלטלות את כלכלת ארה"ב ואם זה לא מספיק, אז הדאגות לגבי האינפלציה לא עוזרות. על פי סקר סנטימנט הצרכנים האחרון מאוניברסיטת מישיגן. המדד הנאמן הזה ירד באופן חד בחודש האחרון, ל-50.8 מ-57 כשהמכסים משחקים תפקיד לא מפתיע בתפנית הקודרת הזו.

מחירי האנרגיה אולי יורדים, אבל ציפיות האינפלציה לטווח הקצר של אנשים דווקא עלו. והציפיות לאינפלציה ארוכות הטווח לא נראות טוב יותר ולמעשה, הן הגיעו לשיא של 30 שנה. זה מעמיד את הפד בכוננות גבוהה כי הבעיה היא שנתוני הציפיות האלה מתנגשות עם מה שהשוק רואה. נתוני האינפלציה בפועל, כמו מדד מחירי היצרן, היו מתונים מהצפוי בחודש שעבר. ואינפלציית הליבה (המדד שלא כולל מוצרי מזון ואנרגיה שהם תנודתיים יותר) בקושי זזה לאחרונה. אז בעצם, יש לנו שני סיפורים: הנתונים אומרים "להירגע", אבל התפיסה הציבורית אומרת "פאניקה".

אז התחזית המעורבת הזו מציבה את הפדרל ריזרב במקום לא נוח. הפד יצטרך להחליט אם להישאר ממוקד באינפלציה ולשמור על שיעורי ריבית גבוהים, או אם להוזיל את עלויות ההלוואות כדי לתת לכלכלה הכושלת עזרה קטנה. אם הכלכלה מאטה, אבל לא נכנסת למיתון מלא, זה עשוי לאפשר לפד לקבל החלטות ביתר בקלות לזמן מה.
 


אינפלציית ארצות הברית, גרף מאת TradingView


התנודות הללו באינפלציה קשורות ומושפעות גם מעניין המכסים וזה חלק משינוי גדול יותר. כי מדינות שונות כרגע חושבות מחדש על כל נושא הסחר, בנקים מרכזיים מכיילים את עצמם מחדש, ואנליסטים מחשבים מסלולים מחדש כשאף אחד לא יודע מה צפוי להיות מחר ואיזו הודעה חדשה תצוייץ בטוויטר הנשיאותי של ארה"ב. מה שקורה היום בארה"ב יהדהד לכל העולם, החל מפעולה של הבנק המרכזי ועד למסלולי הסחר. ובמילים אחרות, מכסים ואינפלציה הם יותר מסתם כותרות, אלא הם מעצבים מחדש את הכלכלה בעולם.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x