מייקל סטרובק וד"ר ננט הכלר-פיידרהב, מנהלי ההשקעות הראשיים בלומברד אודייר פרסמו סקירה על ההסלמה חדה במתיחות הסחר בין ארה"ב לשותפותיה, שהחלה עם הודעתו של הנשיא טראמפ על הטלת מכסים חדשים וטלטלה את שוקי ההון, ובכך גרמה לגל מימושים משמעותי במניות. מדד התנודתיות VIX זינק ל-45 נקודות – רמה גבוהה, גם אם עדיין נמוכה מהרמות שנרשמו במהלך משבר 2008 או בתקופת מגפת הקורונה. מדובר בתגובה חריגה שמעידה על אובדן אמון נרחב מצד המשקיעים. אף שמימושים מסוג זה לעיתים מסמנים נקודת כניסה אטרקטיבית לשוק, שיקום אמיתי של הביטחון אינו מתרחש בן-לילה, אלא דורש שורת מהלכים והתפתחויות, שבעקבותיהם ניתן יהיה לבנות מחדש חשיפה לנכסי סיכון. בתגובה למצב, ניצלנו את ירידות השערים על מנת לאזן מחדש את תיקי ההשקעות שלנו ולשוב למשקלי המניות האסטרטגיים בתיקי ההשקעה. במקביל, שמרנו על חשיפה עודפת לאג"ח, מתוך הערכה שתרחיש הבסיס – האטה בצמיחה העולמית ללא כניסה למיתון, לצד צפי להפחתות ריבית מצד בנקים מרכזיים – תומך בעמדה טקטית זו. עם זאת, אנו ערוכים לבצע התאמות נוספות ככל שהמצב יתפתח.
כדי להבין כיצד ניתן להחזיר את הביטחון לשווקים, יש להתבונן בדינמיקה שבין סוגי הנכסים השונים. כך למשל, לאחר ההכרזה על המכסים ב-2 באפריל, שוקי המניות הגיבו בירידות חדות, אך שווקים אחרים – כמו שוק האג"ח הקונצרני בדירוג נמוך – הפגינו יציבות יחסית, מה שיכול היה להעיד על רמת לחץ מתונה יותר. גם נכסי מקלט כמו זהב ואג"ח שווייצריות לא הגיבו באגרסיביות, והדולר האמריקאי אמנם נחלש אך לא באופן קיצוני. בשלב זה, חלק מהמשקיעים סברו כי שוק המניות מגיב בעוצמה מופרזת. אולם ככל שהסכסוך הסחרי העמיק והתפשט לשווקים נוספים – עם ירידות נוספות בדולר, התרחבות במרווחי האג"ח והזינוק במחיר הזהב – התברר שמדובר באובדן אמון עמוק ורחב יותר.
כדי להפוך את המגמה, יש צורך במעין תגובת שרשרת הפוכה – התאוששות בנכס אחד שתתפשט לנכסים אחרים. לעיתים, תהליך כזה מתחיל כאשר משקיעים מזהים רמות מחיר אטרקטיביות ומתחילים לרכוש נכסים זולים. שוקי המניות אמנם התאוששו קלות, אך התנודתיות הגבוהה במרכיבים אחרים של המערכת הפיננסית טרם אפשרה להיווצרות של תנועה עקבית ומשמעותית. ככל שנראה ניסיונות קנייה רחבים יותר, כך יתחזק האמון המחודש. במקביל, נדרשת גם התערבות חיצונית, שתפעל כ"נתיך" שיבלום את המשך הסלמת הלחץ. ההפסקה שהכריז ממשל טראמפ ביישום המכסים למשך 90 יום הייתה צעד ראשון בכיוון זה. אם יתווספו צעדים נוספים – כמו החרגת מגזרים רגישים או חתימה על הסכמי סחר חדשים – ניתן יהיה לבסס התאוששות יציבה יותר בשווקים. עם זאת, האחריות אינה מוטלת רק על ארה"ב. גם בנקים מרכזיים ברחבי העולם יכולים לתמוך בתהליך. החלטות צפויות של הבנק המרכזי האירופי ובנק קנדה עשויות להשפיע על הסנטימנט – במיוחד אם יבחרו בצעדים מוניטריים משמעותיים יותר מהצפוי. בינתיים, אנו עדים לריביות שליליות בשווייץ ולהיחלשות בשוק העבודה הקנדי, נתונים שמגדילים את הסיכוי להורדות ריבית נוספות. בארה"ב עצמה צפויים נאומים של בכירי הפד, שיכולים לשדר מסר תומך, גם אם לא צפויים צעדים מיידיים. במקביל, ממשלת סין צפויה להציג תמריצים נוספים. ככל שמדינות רבות יותר יפעילו מנגנוני תמיכה, כך תגבר תחושת היציבות בשווקים.
מעבר לכך, חשוב לזכור שהבעיה המרכזית טרם נפתרה: מתיחות הסחר בין ארה"ב לשותפותיה. כל עוד זו נמשכת, גם השווקים ימשיכו להיות תחת לחץ. עם זאת, סביר להניח כי דווקא שוקי ההון עצמם – באמצעות ירידת תשואות, חולשת מטבעות, או ירידות חדות בשוקי המניות – יהפכו לגורם לחץ על קובעי המדיניות להגיע להסכמות. שותפות הסחר ירוויחו מהתחזקות הדולר, והאינטרס של כולם הוא לראות שווקים מתייצבים. בשבועות הקרובים ייתכן שנראה הסכמים ראשוניים, למשל בין ארה"ב ליפן, אך ההתקדמות האמיתית תהיה בצמצום המתיחות מול סין. הפטור הזמני שניתן למוצרי אלקטרוניקה עשוי להיחשב רמז ראשון לכך, אך ההמשך תלוי במהלכים קונקרטיים נוספים.
בשלב מאוחר יותר, גם הנתונים המאקרו-כלכליים צפויים להשפיע על הלך הרוח. עוד לפני הודעתו של טראמפ, הנתונים בארה"ב הפתיעו לטובה: שוק העבודה הפגין עוצמה והאינפלציה הייתה מתונה. כעת, צפויה עלייה במכירות הקמעונאיות כתוצאה מחשש של הצרכנים מעלייה במחירים – חשש שעלול להאיץ את הביקושים בטווח הקצר. כל נתון חיובי נוסף יסייע לבסס את התחושה שהכלכלה ממשיכה לצמוח, גם אם בקצב איטי יותר.
לבסוף, צעדים פנימיים כמו הפחתות מס, רפורמות רגולטוריות או ירידת מחירי אנרגיה עשויים אף הם לתמוך בהתאוששות. כך למשל, שוק הנדל"ן בארה"ב עשוי ליהנות מהקלות תכנוניות ותמריצים לייבוא עץ. בסיכומו של דבר, הגישה הנכונה לתקופה הנוכחית היא להמשיך ולשמור על פיזור השקעות לפי אסטרטגיה ארוכת טווח, מבלי להיגרר לפעולות חפוזות. כל עוד אי-הוודאות בנוגע למדיניות הכלכלית של ארה"ב נמשכת, התנודתיות תישאר גבוהה מהממוצע ותדרוש גמישות וזהירות מצד המשקיעים. אנו מעריכים כי תשואות האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים בארה"ב ירדו אל מתחת ל-4%, וכי חולשת הדולר הנוכחית היא זמנית – והוא צפוי לשוב ולהתחזק מול האירו לרמות של 1.02–1.12. בשלב זה, אנו ממליצים להמשיך להחזיק בהקצאות המניות האסטרטגיות, ולנצל את תנודתיות השוק כדי להגדיל חשיפה למניות איכותיות הנסחרות כיום בתמחור אטרקטיבי.