הממונה על שוק ההון: "לא ברור לנו איך המסקנה של צוות מכשירי חיסכון תורמת לאזרח בקצה"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, נשא דברים בערב העיון השנתי לענף הביטוח ובתי השקעות, ובין היתר אמר: "לא ברור לנו איך המסקנה של צוות מכשירי חיסכון תורמת לאזרח בקצה. בסוף כאנשי מקצוע, בוודאי כמשרתי ציבור, אנחנו נדרשים לשאול את עצמנו: מה התועלת במהלך ולמי הוא יסייע"

 

 
מימין: ד״ר נעמי שפירר בלפר, עמית גל ופרופ׳ דן וייס, צילום: שלומי מזרחימימין: ד״ר נעמי שפירר בלפר, עמית גל ופרופ׳ דן וייס, צילום: שלומי מזרחי
 

מורן שקד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/04/2025

ערב העיון השנתי לענף הביטוח ובתי השקעות של מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת  תל אביב, נערך ביום שלישי אחה"צ ( 22.4.25) בפקולטה. 

בפתיחת הכנס נשאה דברים פרופ' יעל שטיינהרט, דיקנית הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. הכנס נערך בהשתתפות פרופ' דן וייס, ראש מרכז הראל, אשר הרצה בכנס,  ד"ר נעמי שפירר בלפר, מנהלת מרכז הראל אשר הנחתה את הכנס. אורח הכבוד עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, עם מרצי הכנס נמנו - רו"ח יבגני אוסטרובסקי, שותף מחלקה מקצועית בפירמת KPMG ישראל ורו"ח דדי בן יחזקאל, שותף, מנהל מחלקה מקצועית FSO בפירמת  EYישראל.

פרופ' דן וייס, ראש מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב הדגיש כי "שוק הביטוח הישראלי צומח במהירות וחברות הביטוח הגדולות הופכות לקונגלומרטים פיננסיים המוכרים מוצרי ביטוח, מוצרי חיסכון ופנסיה, ושירותים פיננסיים נוספים. IFRS 17 מאפשר להציף את הצמיחה של שוק הביטוח הישראלי לאנליסטים ולמשקיעים. בו זמנית, חברות ביטוח זרות רבות מדווחות בצורה עמומה, כדי להסתיר ירידה משמעותית בהיקפי עסקאות ביטוח בשל פעילותם בשווקים שאינם צומחים. לכן חברות הביטוח הישראליות ידרשו לדווח את הגידול ברווחים העתידיים הגלומים במוצריהן באופן שקוף וברור לאנליסטים ולמשקיעים".

לדברי עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון "לא ברור לנו איך המסקנה של צוות מכשירי חיסכון תורמת לאזרח בקצה. בסוף כאנשי מקצוע, בוודאי כמשרתי ציבור, אנחנו נדרשים לשאול את עצמנו: מה התועלת במהלך ולמי הוא יסייע. יש על שולחננו לא מעט נושאים בהם התשובה היא ברורה. אני לא בטוח שזה המצב במקרה הזה".

ד"ר נעמי שפירר בלפר, מנהלת מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, הנחתה את הערב והתייחסה למרכזיותו של הסקטור הפיננסי בשוק המניות בישראל. לדבריה "מדד ת"א ביטוח עלה בכ 18% מתחילת השנה, גבוה משמעותית ממדדי חברות הביטוח באירופה ובארה"ב. עוד טרם הצטרפותן של שתי חברות ביטוח נוספות למדד ת"א 35 (כלל ומנורה שמצטרפות להראל והפניקס), חלקן של מניות הסקטור הפיננסי במדד הישראלי גבוה באופן משמעותי בהשוואה לממדים הבולטים בעולם (בעיקר בזכות הבנקים).  לאחר עדכון המדד בחודש הבא, יהווה חלקן של מניות הפיננסיים במדד כ 40% במונחי שווי שוק. משקל הסקטור הפיננסי במדדים האירופאיים עומד על כ 20% ובמדדים אמריקאים ברמה נמוכה אף יותר (בעיקר בשל חלקו של הסקטור הטכנולוגי)".

לדברי רו"ח יבגני אוסטרובסקי, שותף מחלקה מקצועית בפירמת KPMG ישראל "שנת 2024 היתה שנה טובה לענף הביטוח. הריבית ושוק ההון היטיבו עם החברות. כמו כן, עליית התעריפים בביטוחי הרכב הביאה לרווחים נאים. מאידך, חברות ביטוח החיים מתמודדות עם ניוד יוצא משמעותי של כספים, מביטוחי המנהלים שהונפקו לאחר שנת 2004 אל קרנות הפנסיה. הניוד הזה ישפיע בצורה חזקה יותר בחשבונאות של IFRS17 ביחס לזו הנוכחית. מגמה בולטת נוספת היא הגידול בעלויות הרכישה בענפי הפנסיה לצד התגברות הניודים - תופעות שכרוכות אחת בשנייה".

לדברי רו"ח דדי בן יחזקאל – שותף, מנהל מחלקה מקצועית FSO בפירמת EY ישראל "תקן חשבונאי IFRS17 שנכנס לתוקף ב-1.1.25 מייצר אתגרים לא מעטים  בחברות הביטוח בכל הנוגע ליישום דרישות התקן  בדוחות הכספיים של החברות, לצד הזדמנות לשקף את ערך העסקים הקיימים והחדשים והרווחיות הגלומה בתיקי הביטוח. קוראי הדוחות, אנליסטים ומשקיעים יידרשו ללמוד ולהתרגל לשפה החדשה, למידע המגוון שייכלל בדוחות הכספיים של החברות ולשינויים ברגישיות של התוצאות הכספיות, הנובעים מתנודות בעקום הריבית ועדכוני הנחות אקטואריות. הנתונים המקדמיים שפרסמו החברות לגבי תקן 17 במסגרת המידע הכספי לשנת 2024, הן בנוגע ליתרות הפתיחה ליום המעבר והן לגבי התוצאות של החציון הראשון של 2024 הם יריית הפתיחה למה שצפוי לנו בתקופות הבאות : גילוי שקוף ועדכני יותר, עשיר במידע ומספק ביטוי ישיר לביצועי החברות".


 

x