מודל GDPNow של הבנק הפדרלי באטלנטה הוריד היום (שלישי, 20 באוקטובר 2026) את אומדן הצמיחה הריאלית בארה"ב ברבעון השלישי של השנה ל-3.5% בקצב שנתי מנוכה עונתיות, לעומת 3.6% בעדכון הקודם מ-15 באוקטובר. כך עולה מהפרסום החדש של הבנק.
אף שהשינוי האחרון מתון, סדרת העדכונים מציגה ירידה ניכרת לעומת 25 בספטמבר, אז עמד אומדן המודל על 5.0%. בתוך פחות מחודש ירד האומדן ב-1.5 נקודות אחוז. אין לפרש זאת כירידה בתמ"ג בפועל: מדובר בשינוי בתחזית סטטיסטית לרבעון שכבר הסתיים, לפני פרסום האומדן הרשמי.
מה השתנה בעדכון החדש?
לפי הפד באטלנטה, נתונים שפורסמו לאחרונה על ידי לשכת המפקד, הלשכה לסטטיסטיקה, משרד האוצר והפדרל ריזרב הובילו לתיקונים בכמה מרכיבי המודל. האומדנים לצריכה הפרטית הריאלית ולשינוי הריאלי במלאים השתפרו במעט. מנגד, האומדנים להשקעות פרטיות קבועות, ליצוא נטו במונחים ריאליים ולהוצאות הממשלה נחלשו במידה שעלתה על השיפור ברכיבים האחרים.
השתלשלות אומדן הצמיחה לרבעון השלישי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
המשמעות למשקיעים
אומדן צמיחה של 3.5% בקצב שנתי עדיין משקף פעילות כלכלית משמעותית, אם יתממש, אך הירידה לעומת העדכונים מסוף ספטמבר מצביעה על שינוי בהערכות על הרכב הצמיחה. בפרט, חולשה צפויה בהשקעות ובתרומת הסחר עלולה להיות רלוונטית לחברות התלויות בהוצאות הון ובביקוש חיצוני. עם זאת, המודל אינו מודד את הרווחיות של חברות ואינו מאפשר לקבוע את כיוון שוקי המניות או את החלטת הריבית הקרובה.
הפד באטלנטה מדגיש כי GDPNow הוא חישוב מתעדכן המבוסס על נתוני המאקרו שפורסמו, ואינו תחזית רשמית של הנהלת הבנק או של ועדת השוק הפתוח. אומדן התמ"ג הראשוני לרבעון השלישי צפוי להתפרסם על ידי BEA ב-29 באוקטובר בשעה 14:30 לפי שעון ישראל. עדכון נוסף של GDPNow מתוכנן ל-27 באוקטובר.

הפד באטלנטה הוריד את אומדן הצמיחה / קרדיט: אילוסטרציה – AI


